Světci k nám hovoří...


blah. Humilitas

Humilitas

22. května, připomínka
Postavení:vdova, reklúza, abatyše
Úmrtí:1310

ŽIVOTOPIS

Narodila se roku 1225 ve Faenze v Itálii a dostala jméno Rosanna. Původně toužila zůstat pannou, proto jednoho nápadníka, který byl příbuzným císaře Bedřicha II., odmítla. Nakonec se však na přání rodičů přece jen provdala za faenzského měšťana Ugoletta. Žil světsky a s žádnými návrhy na zdrženlivost nemínil zprvu souhlasit. Měli spolu dvě děti, které brzy zemřely. V té době Rosaně bylo 24 let a vážně onemocněl i její Ugoletto.

Nakonec šli oba do kláštera sv. Perpetuy. Ugoletto vykonával pro klášter potřebné služby a Rosanna se stala řeholnicí jménem Humilitas, znamenajícím pokoru, kterou si zvolila za hlavní ctnost. Asi po dvou letech, prý v roce 1256, Ugoletto zemřel. Pozdějším působištěm Humilitas se stala Florencie. Nejdříve 12 let žila jako reklúza v zazděné poustevně u kostela sv. Apolináře. Její život se stal soustředěnou modlitbou, v níž se jí dostalo i mnohého poznání. Poskytovala také moudré rady těm, kteří k jejímu okénku o ně chodili prosit. Nakonec byla povolána za abatyši kláštera Vallombrosa. Tam ve Florencii i zemřela.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Rita de Cassia (r. 1457 nebo i před ním); Iulia, virgo et m. in Corsica (století neznámé); Castus et Æmilius, m. in Africa (203); Basiliscus (s. IV.); Maria Dominica Brun Barbantini (1868); Humilitas (1310); Ioannes Baptista Machalo et Petrus ab Assumptione (1617); Quiteria (s. inc.); Ausonius (s. IV/V); Lupus, ep. Lemovicen. (637); Ioannes, abbas Parmen (s. X); Atto (ca. 1153); Ioannes Forest (1538); Matthias de Arima (1620)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.