Světci k nám hovoří...


sv. Teodorik

Theodoricus, presb.

1. července, připomínka
Postavení:kněz
Úmrtí:533
Patron:Remeše a pomocník proti horečce a revmatismu

ŽIVOTOPIS

Pocházel z Francie. Byl horlivým žákem svatého biskupa Remigia a stal se knězem v Remeši. Severozápadně od Remeše založil klášter na Mont d\'Or - "Zlaté hoře". Podle legendy mu orel označil místo pro stavbu kláštera. Po dostavění kláštera byl o něj značný zájem a krále, který ho požádal o pomoc, prý vyléčil z oční choroby. V novém klášteře se podle mnohých životopisců stal prvním opatem, ale o této hodnosti se martyrologium nezmiňuje. Zemřel v Mont d\'Or. V tamním farním kostele byly uloženy i jeho ostatky.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Oliverius Plunkett (1681); Aaron, sacerdos ; Theodoricus, presb. (533); Ignatius Falzon (1865); Domitianus, abbas (s. V); Eparchius (581); Golvenus (s. VI); Carilefus (s. VI); Nicasius, m. Ptolemaide (1187); Georgius Beesley et Montfordus Scott (1591); Thomas Maxfield (1616); Ioannes Baptista Duverneuil et Petrus Aredius Labrouhe de Laborderie (1794); Ioannes Nepomucenus Chrzan (1942)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.