Světci k nám hovoří...


blah. Petr Vital a 20 druhů

Petrus Iacobus Maria Vitalis et XX socii

2. září, připomínka
Postavení:mučedníci
Úmrtí:1792

ŽIVOTOPIS

Zde následuje skupina francouzských kleriků, zavražděných 2. září v opatství Saint- Germain- des- Pres pro svou věrnost Kristu a jeho Církvi během Francouzské revoluce.

Petr Vital (Petrus Iacobus Maria Vitalis) se narodil r. 1759 v Carpentras poblíž Vaucluse a stal se knězem arcidiecéze Paříž.

Alexandr Caralus Lenfant (Alexander Caralus Lenfant) se narodil 9. 9. 1726 v Lyonu, Haute-Savoie a stal se knězem jezuitského řádu.

Antonín du Bouzet (Antonius Carolus Octavianus du Bouzet) se narodil 6. 3. 1739 v Bives v kantonu Gers a stal se knězem diecéze Châlons.

Armand Chapt de Rastignac (Armandus Chapt de Rastignac) se narodil 1. 10. 1727 v Corgnac v Pyrénées-Atlantiques a stal se knězem diecéze Orléans.

Karel Hurtrel (Carolus Ludovicus Hurtrel) se narodil r. 1760 v Paříži a stal se řádovým knězem v Minims.

Klaudius Fontaine (Claudius Fontaine) se narodil r. 1749 v Paříži a stal se zde knězem.

Daniel André des Pommerayes (Daniel Ludovicus André des Pommerayes) se narodil 2. 7. 1756 v Le Hâvre poblíž Seine-Maritime a stal se knězem arcidiecéze Paříž.

František Pey (Franciscus Iosephus Pey) se narodil r. 1759 v Solliès-Pont v kantonu Var a stal se knězem arcidiecéze Paříž.

Jan Ondřej Capeau (Ioannes Andreas Capeau) se narodil v Avignonu, v kantonu Vaucluse a stal se zde knězem.

Jan Rateau (Ioannes Iosephus Rateau) se narodil 18. 11. 1758 v Bordeaux v kantonu Gironde a stal se knězem arcidiecéze Paříž.

Jan Guyard de Saint-Clair (Ioannes Ludovicus Guyard de Saint-Clair) se narodil r. 1734 v Avenelles v kantonu Orne a stal se knězem diecéze Beauvais.

Jan Simon (Ioannes Petrus Simon) se narodil v Paříži a stal se zde knězem.

Vavřinec (Laurentius, m. Parisiis) stal se knězem arcidiecéze Paříž.

Ludvík Hurtrel (Ludovicus Beniamin Hurtrel) se narodil v Paříži a stal se zde jáhnem.

Ludvík le Danois (Ludovicus le Danois) se narodil r. 1744 v Moitiers-en-Beauptois v kantonu Orne a stal se knězem arcidiecéze Paříž.

Ludvík Remigius Benoist (Ludovicus Remigius Benoist) se narodil r. 1755 v Paříži a stal se zde knězem.

Ludvík Mikuláš Benoist (Ludovicus Renatus Nicolaus Benoist) se narodil r. 1742 v Paříži a stal se zde knězem.

Marek Royer (Marcus Ludovicus Royer) se narodil r. 1720 v Paříži a stal se zde knězem.

Petr Gervais (Petrus Ludovicus Gervais) se narodil 1753 v Montreuil-en-Caux, Seine-Maritime a stal se knězem arcidiecéze Paříž.

Sanktus Huré (Sanctus Huré) se narodil r. 1765 ve Val-d'Oise a stal se knězem diecéze Versailles.

Tomáš Monsaint (Thomas Ioannes Monsaint) se narodil 18. 12. 1725 ve Villerville v kantonu Calvados a stal se knězem arcidiecéze Paříž.

Blahořečeni byli 17. 10. 1926 Piem XI. mezi 191 mučedníky francouzské revoluce.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Iustus, ep. Lugdunen (post 381); Zeno, m. Nicomediæ (s. III); Antoninus, m. Apameæ (s. IV); Nonnosus (ca. 570); Agricola, ep. Avenionen (ca. 700); Albertus et Vitus (ca. 1096); Brochardus (ca. 1231); Ingridis (1282); Ioannes Maria du Lau d'Allemans, Franciscus Iosephus de la Rochefoucauld, Petrus Ludovicus de la Rochefoucauld et XCIII socii (1792); Apollinaris /Ioannes Iacobus/ Morel, Ioannes Franciscus Burté et Severinus /Georgius/ Girauld) (1792); Petrus Iacobus Maria Vitalis et XX socii (1792); Theodota, Evodius (s. IV); Habib (322); Prosperus, ep. Tarraconen. (s. IV/V); Syagrius, ep. Augustodunen. (599/600); Elpidius Picenus (ante s. XI); Apollinaris (Ioannes Iacobus) Morel, Ioannes Franciscus Burté* et Severinus (Georgius) Girauld* (1792)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.