Světci k nám hovoří...


sv. Gerald

Geraldus, comes Aureliacen

13. října, připomínka
Postavení:hrabě
Úmrtí:909

ŽIVOTOPIS

Narodil se asi roku 855 v Auvergne ve Francii jako syn hraběte z Aurillaku. V dětství měl problémy se zdravím a otec jej proto vedl ke studiu. Teprve po jeho uzdravení mu chtěl napomoci k vojenské kariéře. Gerald, který trávil hodně času modlitbou, začal uvažovat o duchovním povolání, byť jako jediný syn měl být dědicem panství. Po otcově smrti ho biskup Gozbert vedl k tomu, že člověk jeho postavení, vzdělání a smýšlení může konat mnoho dobra i jako laik.

Gerald žil po smrti rodičů skromně, po vzoru asketických mnichů a velkou část příjmů z majetku rozdával chudým. Vykonal více poutí do Říma a po návratu v roce 894 na svých pozemcích založil v Aurillaku benediktinský klášter sv. Petra, který podléhal přímo pravomoci papeže. Gerald se opatem nikdy nestal, ač je uváděn jako duchovní otec kláštera. Mimo klášter založil také několik charitativních zařízení.

V roce 902 ztratil zrak a odešel do ústraní na rodinné nemovitosti v Cezeinac-en-Guercy. Zde také zemřel a jeho tělo bylo později přeneseno do Aurillaku.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Theophilus, ep. Antiochen. (s. II.); Faustus, Ianuarius et Martialis (s. III/IV.); Florentius, m. in Macedonia (asi s. III); Lubentius (s. IV); Romulus, ep. Ianuen. (s. V.); Venantius, abbas Turonen (s. V.); Leobonus (století neznámé); Comganus (s. VIII.); Simbertus (asi 807); Geraldus, comes Aureliacen (909); Lucas (asi 993); Gerardus, fundator Ord. S. Ioannis Hierosol. (1120); Chelidona (1152); Magdalena Panatieri (1503); Alexandrina Maria da Costa (1955); Petrus-Adrian Toulorge (1793)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.