Světci k nám hovoří...


sv. Teofred

Theofredus

18. listopadu, připomínka
Postavení:opat, mučedník
Úmrtí:asi 752

ŽIVOTOPIS

Martyrologium nám opět říká pouze jednou větou, kdo byl, jak a kde zemřel: Opat a mučedník v městě Velay (Velláico) v Akvitánii. Toto město zde však dnes nenacházíme. Z dalších pramenů se dozvídáme, že působil jako opat Calmeliac nebo Carmery-en-Velay (dnešní Le Monastier-sur-Gazeille). To však leží v regionu Auvergne.

Nejpodrobnější šířená zpráva o Teofredovi je v esperantštině. Hovoří o tom, že byl opatem v Calmeliac v blízkosti Le Puy-en-Velay a když se maurští útočníci postupující přes jižní Francii přiblížili k jeho klášteru, jako představený poslal bratry se schovat do nedalekých lesů. Sám se rozhodl zůstat v blízkosti kláštera, proto dva bratři trvali na tom, že zůstanou s ním. Mauři po útoku na klášter zjistili, že je opuštěn a nedaleko objevili Teofreda modlícího se s tváří až u země. Odvlékli ho k mučení a podle legendy, když jeden z nich kamenem zasadil Teofredovi ránu do hlavy, rozpoutala se bouře s větrnou smrští, která nepřátele rozehnala. Teofred však na utrpěná zranění do týdne skonal, obklopen svými mnichy.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

dedicatio basilicarum Sanctorum Petri et Pauli Apostolorum; Romanus, diaconus (303); Patroclus, presb. (asi 576); Maudetus (s. V.); Romacharius (s. VI.); Theofredus (asi 752); Oda, abbas (942); Leonardus Kimura, Andreas Murayama Tokuan, Cosmas Takeya, Ioannes Yoshida Shoun et Dominicus Jorge (1619); Philippina Duchesne (1852); Grimoaldus a Purificatione (Ferdinandus) Santamaria (1902); Carolina Kózka (1914); Maria a Refugio (Maria Gabriela) Hinojosa y Naveros et V socire: [Iosepha Maria (Maria del Carmen) Barrera y Izaguirre, Teresia Maria (Laura) Cavestány y Anduaga, Maria Angela (Martina) Olaizola y Garagarza, Maria Gratia (Iosepha Ioachima) Lecuona y Aramburú, Maria Agnes (Agnes) Zudaire y Galdeano] (1936)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.