Světci k nám hovoří...


sv. Filomen

Philomenus, m. Ancyræ

29. listopadu, připomínka
Postavení:mučedník
Úmrtí:s. III.

ŽIVOTOPIS

Tento mučedník trpěl pro svou víru v Krista v Ankaře v Galacii na území dnešního Turecka v době pronásledování za císaře Aureliána, tedy mezi roky 270-275 pod guvernérem Felixem. K jeho drastickému mučení byl použit oheň a potom prý hřebíky. Byly mu vráženy za nehty na rukou a po probodání všech končetin vráženy do hlavy, až skonal.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Saturninus, ep. Tolosan. (asi 250); Saturninus Carthaginensis (asi 250); Philomenus, m. Ancyræ (s. III.); Illuminata (asi s. IV.); Radbodus (917); Eduardus Burden (1588); Georgius Errington, Gulielmus Gibson et Gulielmus Knight (1596); Dionysius a Nativitate (Petrus) Berthelot et Redemptus a Cruce (Thomas) Rodriguez (1638); Bernardo Francisco de Hoyos Seña (1735); Franciscus Antonius Fasani (1742); Maria Magdalena a Incarnatione Catharina Sordini (1824); Alaphridus Simón Colomina (1936); PRO MIMOŘÁDNOU AKTUÁLNOST JE ZDE DOČASNĚ VLOŽENO a je možnost šířit

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.