Světci k nám hovoří...


sv. Teodor Graptos

Theodorus Graptus

27. prosince, připomínka
Postavení:mučedník
Úmrtí:asi 841

ŽIVOTOPIS

Narodil se asi roku 775 v Kerak (hl. město Moábu) v Zajordánsku. Společně se svým bratrem Teofanem byl vychován v Jeruzalémě. Oba dva vstoupili do kláštera Mar Saba, ležícího v údolí Cedronu, jihovýchodně od Jeruzaléma. Teodor na přání patriarchy Jeruzaléma přijal kněžské svěcení. Ten jej v době ikonoklastických bojů poslal do Konstantinopole, kde měl přesvědčit císaře Lva V. Arménského, aby nezasahoval do církevních záležitostí. Císař nařídil Teodora zbičovat a s bratrem, který ho doprovázel, vyhostit na ostrov v Černém moři. Tam oba měli trpět hlady a nepřízní počasí. Jejich deportace se opakovala i za dalších císařů, Michala II. a Teofila, který dal Teodorovi na čelo vypálit potupné verše. Tak vznikla jeho přezdívka Graptos znamenající "Popsaný" či "Poznamenaný". Vězněn pak byl v syrském městě Apamea, byl mučen a později asi v roce 841 zemřel. Jeho bratr Teofan přežil a stal se biskupem v Nicea.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Ioannes, Apostolus ; Fabiola (400); Theodorus Graptus (asi 841); Alaphridus Parte (1936); Iosephus Maria Corbín Ferrer (1936); Sara Salkaházi (1944); Odoardo Focherini (1944); Francesco Spoto (1964)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.