Světci k nám hovoří...


sv. Ondřej Chŏng Hwa-gyŏng

Andreas Chŏng Hwa-gyŏng

23. ledna, připomínka
Postavení:mučedník
Úmrtí:1840

ŽIVOTOPIS

Narodil se v r. 1808 v Cheongsan v Chungcheong v Jižní Koreji. Jako katecheta a asistent byl pomocníkem biskupa Vavřince Imberta. Zajistil bezpečný úkryt pro pronásledované křesťany, ale pro svoji prostotu se nechal oklamat tajným informátorem a místo pro možnost setkání prozradil. Následně byl zatčen a za svůj omyl trpěl. Z vězení byl opakovaně propuštěn. Přes kruté mučení zůstal pevný ve víře a po posledním pětiměsíčním vězení v Soulu byl zde popraven 23. 1. 1840 udušením.

Blahořečený byl 5. 5. 1925 a kanonizován 6. 5. 1984 se 102 mučedníky papežem Janem Pavlem II. při jeho pastorační návštěvě v této zemi.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Hildephonsus, ep. Toletan (667); Emerentiana (asi s. IV.); Severianus et Aquila, m. in Mauretania (s. III.); Clemens et Agathangelus, m. Ancyræ (s. IV.); Amasius (asi 356); Maimbodus (asi s. VIII.); Andreas Chŏng Hwa-gyŏng (1840); Arnoldus Cyrillus (1937 ); Benedicta Bianchi Porro (1964)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.