Světci k nám hovoří...


blah. Arnold Cyril

Arnoldus Cyrillus

23. ledna, připomínka
Postavení:mučedník FSC
Úmrtí:1937

ŽIVOTOPIS

Narodil se v roce 1890 ve Viladamat v provincii Girona ve Španělsku. V roce 1909 se v Kongregaci školských bratří stal jedním z těchto bratrů. Vynikal apoštolskou horlivostí, hlubokou zbožností se zvláštním vztahem k svatému Josefovi a důsledným dodržování řeholních pravidel. Jeho posledním místem působení byla Mollerusa v provincii Lleida, kam byl poslán. Po vypuknutí občanské války doprovázené velkým pronásledováním řeholníků se Arnold Cyril snažil ukrýt co bylo možné, než opustí řádový dům v Mollerusa, kam vtrhla milice. Ta ho však stačila zatknout a budovu vyplenila se zaměřením na ničení náboženských symbolů. Arnolda Cyrila uvěznila v městě Leida do kostela proměněného na vězení. Dne 23.1. 1937 ho milice dopravila k městskému hřbitovu a zastřelila.

Blahořečený byl 13. 10. 2013 v Tarragoně ve skupině 552 mučedníků, jejichž společná připomínka je 6. listopadu. Martyrologiem jsou dále připomínáni v den vlastní smrti a odchodu do nebe.

POZNÁMKA

V tento den je premonstráty připomínán ještě dřívější blahoslavený Arnold ze Schwalmy (OPraem), který se narodil ve 12. století v Nizozemsku. Vstoupil k premonstrátům, později se stal kanovníkem a byl jmenován farářem farnosti při klášteře sv. Kornélia, který byl založen v roce 1137 v Ninove ve východních Flandrech na území dnešní Belgie. Arnold ze Schwalmy zemřel v roce 1221.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Hildephonsus, ep. Toletan (667); Emerentiana (asi s. IV.); Severianus et Aquila, m. in Mauretania (s. III.); Clemens et Agathangelus, m. Ancyræ (s. IV.); Amasius (asi 356); Maimbodus (asi s. VIII.); Andreas Chŏng Hwa-gyŏng (1840); Arnoldus Cyrillus (1937 ); Benedicta Bianchi Porro (1964)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.