Světci k nám hovoří...


sv. Severín

Severinus, abbas Agaunen.

11. února, připomínka
Postavení:opat
Úmrtí:s. VI.

ŽIVOTOPIS

Pocházel z Burgundska. V mládí získal správné vzdělání ve víře, přestože v té době byla v jeho kraji rozšířena ariánská hereze. Pocítil pak volání k hlubšímu duchovnímu životu a odešel až do Valais na jihu Švýcarska, kde v té době bylo několik pousteven, které později vytvořily klášter Saint-Maurice-en-Valais či Agaunum. Zde se po nějaké době stal opatem, ač vznik kláštera Agaunum jako opatství je datováno až rokem 515, kdy podle některých životopisců už byl po smrti. Nepřesnost roku je v martyrologiu vyřešena prostým údajem pouhého století.

Severín je představován jako vzor pokory a opat, který se stal známým pro charisma uzdravování. Franský král Chlodvík, kterého lékaři nedokázali během dvou let uzdravit, poslal prý na začátku VI. století do Švýcarska pro Severína. Jeho přispěním byl uzdraven. Legenda hovoří o tom, že na cestě franským územím uzdravil i biskupa Eulalia a některé další osoby v Nevers.

Do svého opatství, jak předpověděl, se již nestačil vrátit. Při návratu se zastavil u mnichů poblíž Château-Landon kde zemřel.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Maria Virgo, de Lourdes; Soteris (asi 304); martyres in Numidia (začátkem IV. s.); Castrensis (století neznámé); Secundinus, ep. in Apulia (s. V./VI.); Severinus, abbas Agaunen. (s. VI.); Gregorius Pp II. (731); Paschalis Pp I. (824); Ardanus (1066); Petrus Maldonado Lucero (1937); Tobias (Franciscus); Borras Romeu (1937)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.