Světci k nám hovoří...


sv. Eleuchadius

Eleuchadius

14. února, připomínka
Postavení:biskup
Úmrtí:s. III.

ŽIVOTOPIS

Podle věrohodného seznamu ravennských biskupů od Agnela byl Eleuchadius druhým nástupcem sv. Apolináře. Podle toho se v Ravenně stal biskupem kolem poloviny druhého století. Dochovaly se o něm jen velmi skromné údaje. Na některých místech se píše, že do Itálie přišel z Východu. I když o jeho životě víme velmi málo, ze zmínek Petra Damiani vyplývá, že v 11. století byl kult sv. Eleuchadia živý. Bylo od něj napsáno mnoho děl týkajících se Starého i Nového zákona a Petr Damiani litoval jejich ztráty. Ve svých poznámkách také chválí Eleuchadia za jeho pastorační činnost. Eleuchadiovi je také přisuzována stavba nebo aspoň zasvěcení baziliky v místě umučení Ursicina a vyznavače Leocadia.

Eleuchadius byl po smrti uložen do hrobky v Classe a kolem ní pak vznikl malý hřbitov s jeho jménem. Později byly jeho předpokládané ostatky dopraveny do Pavie.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Feria IV Cinerum; Valentinus, m. Romæ (století neznámé); Cyrillus et Methodius (869 a 885); Vitalis, m. in Umbria (století neznámé); Zeno, m. Romæ (století neznámé); Bassianus, Tonionus, Protus, Lucius, Cyrion, Agatho, Moyses, Dionysius et Ammonius (století neznámé); Eleuchadius (s. III.); Auxentius, archimandrita (s. V.); Nostrianus (asi 450); Antoninus, abbas (asi 830); Ioannes Baptista a Conceptione Garcia (1613); Vincentius Vilar David (1937)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.