Světci k nám hovoří...


Svatí mučedníci Palestiny

martyres in Palæstina monachi et alii sub Alamanduro*

19. února, připomínka
Úmrtí:507

ŽIVOTOPIS

Římské martyrologium nás upozorňuje, že se jedná o památku svatých mnichů a dalších mučedníků, které pro víru v Krista krutě zabili Saracéni vedení Mūndhīrem III.

Jsou zde zahrnuti anonymní mučedníci, mezi kterými byli nejen mniši různých řeholních řádů, ale i laici včetně žen, dětí a starých lidí. Podle historických pramenů byli převážně podrobeni krutému mučení. Někteří byli zaživa upáleni, sťati i jinak zabiti a vhozeni do moře.

Když Mūndhīr III., emír z Keraku, napadl město Caesarea Maritima v Palestině, byl v něm významný benediktinský klášter s opatem Prokopem a ve městě žili další křesťané. Emírovi muži zmasakrovali obyvatelstvo a mučením se snažili je přimět k tomu, aby se vzdali své víry. Oni však i tváří v tvář smrti svědčili o své oddanosti Kristu.

Saracénské (arabské) kmeny pod perskou nadvládou prý kolem roku 508 napadly Palestinu z nenávisti k Římu a ke křesťanství. V předkoncilním vydání martyrologia je pět skupin anonymních palestinských mučedníků z nestejné doby. Celkem se jedná asi o hodně víc jak přes tisíc mučedníků.

POZNÁMKA

* a další mučednící zabiti Alamandurem. (Alamandurus je jiné jméno používané pro Mūndhīra III.).

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Quodvultdeus (439 (nebo 454)); martyres in Palæstina monachi et alii sub Alamanduro* (507); Mansuetus, ep. Mediolanen (asi 680); Barbatus (682); Georgius, monachus in Aquitania (asi 877); Proclus de Bisiniano, monachus (asi 970 ); Bonifatius, asceta (1260); Godeschalcus (1184); Conradus Confalonieri de Placentia (1351); Alvarus de Zamora (asi 1430); Elisabeth Picenardi (1468); Lucia Yi Zhenmei (1862); Ioannes Sullivan (1933); Iosephus Zaplata (1945)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.