Světci k nám hovoří...


blah. Alžběta Picenardi

Elisabeth Picenardi

19. února, připomínka
Postavení:terciářka OSM
Úmrtí:1468

ŽIVOTOPIS

Narodila se asi v roce 1428 v Mantově v Itálii. Jejími rodiči byli šlechtici Leonardo Picenardi a Paula roz. Nuvoloni. Po smrti své matky se údajně přestěhovala k sestře Orsině, provdané za Bartolomea Gorniho. Jejich dům byl blízko kostela sv. Barnabáše, který patřil servitům. Zde se seznámila s řádem Služebníků Panny Marie a dozvěděla se, že i ona se může stát řeholnicí ve třetím řádě a jako Služebnice Panny Marie oblékla asi ve 20 letech terciářský hábit zvaný „Mantellate“. Zasvěcený život později vedla v domě svého otce. Byla známá pro své ctnosti, zbožnost, pokoru a jemné vystupování s ochotou pomoci těm lidem, kteří se k ní obraceli o radu. Informace o tom, po kterou dobu kde žila, se plně neshodují (podle některých se k sestře přestěhovala až po smrti otce v r. 1465), ale jistá je její opravdovost a touha být obětí za spásu druhých duší. Skrze eucharistii stále žila s Ježíšem a toužila po tom, aby ho i druzí milovali. Proto vedla i skupinu dalších žen.

Po její smrti bylo shledáno, že asi 20 let žila s kajícím železným pásem a v tak zvané vlasové košili.

Zemřela s ukřižovaným Kristem v pátek 19. 2. 1468 asi ve 40 letech. Den i hodinu své smrti předpověděla a po 9 dnů se na ni připravovala.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Quodvultdeus (439 (nebo 454)); martyres in Palæstina monachi et alii sub Alamanduro* (507); Mansuetus, ep. Mediolanen (asi 680); Barbatus (682); Georgius, monachus in Aquitania (asi 877); Proclus de Bisiniano, monachus (asi 970 ); Bonifatius, asceta (1260); Godeschalcus (1184); Conradus Confalonieri de Placentia (1351); Alvarus de Zamora (asi 1430); Elisabeth Picenardi (1468); Lucia Yi Zhenmei (1862); Ioannes Sullivan (1933); Iosephus Zaplata (1945)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.