Světci k nám hovoří...


blah. Jana Franchi

Ioanna Franchi

13. února, připomínka
Postavení:zakladatelka kongregace
Úmrtí:1872

ŽIVOTOPIS

Narodila se 24. 6. 1807 v Como v Itálii jako dcera místního soudce. Byla druhým dítětem ze sedmi dětí manželů Giovanniho Franchi a Giuseppiny Maza. V sedmi letech se začala vzdělávat v internátní škole řeholnic Visitation (San Carlo v Como), které založil František Saleský (pam. 24.1.). Po návratu vyučovala ve farnosti katechismus a byla aktivní v katolických spolcích. Asi ve 30 letech se zasnoubila a její snoubenec do dvou let zemřel. Jana se pak rozhodla pro zasvěcený život Kristu a jejím duchovním vůdcem se stal Don Abbondio Crotti, který působil mezi vězni a nemocnými.

Když rodiče Jany odešli na věčnost, Jana se třemi družkami Ninou Luigiou Allegri, Lucrezií Schiavetti a Annou Marií Poletti založila za vedení kanovníkem Abbondiem Crottim řeholní unii sester lásky (ošetřovatelek), pozdější kongregaci. Dědictví po rodičích jim umožnilo v chudinské čtvrti Cortesella založit charitativní hospic. Zásada, kterou předávala sestrám zněla: „Ať láska k druhým je ve vás univerzální láskou, která v Pánu všechny zahrnuje a nikoho nevylučuje.“ Připomínala jim také, že nemocní jsou obrazem trpícího Krista a je k nim proto potřebné přistupovat „s velkým srdcem“.

Jana Franchi se v létě r. 1871 nakazila šířící se epidemií (za pravděpodobnou jsou uváděny černé neštovice), když pomáhala lidem s touto nemocí. Následujícího roku 23. 2. této nemoci podlehla a její pohřeb byl kvůli rizikům ještě šířené epidemie hned následující den bez účasti lidu.

Papež František 9. 12. 2013 schválil zázrak otevírající cestu k jejímu blahořečení. To se konalo 20. 9. 2014 v katedrále Panny Marie Nanebevzaté v Como, hlavním celebrantem slavnosti byl z pověření papeže Františka kardinál Angelo Amato.



Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Martinianus, eremita (asi 398); Castor Aquitanus (s. IV.); Benignus, m. Tuderti (s. IV); Stephanus, ep. Lugdunen (ca.515); Stephanus, abbas Reatin (s. VI); Gosbertus (874); Guimera (asi 931); Fulcranus (1006); Gilbertus, ep. Melden (1009); Iordanus de Saxonia (1237); Christina de Spoleto (1458); Eustochium (Lucretia); Bellini. (1469); Paulus Liu Hanzuo (1818); Paulus Lê-Văn-Lôc (1859); Ioanna Franchi (1872); James Alaphridus Miller /Leo-William/ (1982)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.