Světci k nám hovoří...


blah. Josef Rossi

Iosephus Rossi

26. února, připomínka
Postavení:kněz mučedník
Úmrtí:1945

ŽIVOTOPIS

Narodil se dne 3. 11. 1912 ve Varallo Pombia v italské provincii Novara do velmi chudé rodiny Gerolama Rossi a Angely De Ambrogio. Přičiněním místního kněze Josef (italsky Giuseppe) vstoupil na podzim roku 1925 do semináře San Carlo v Aroně.

Po dokončení studií, ve svých pětadvaceti letech, 29. 6. 1937 přijal kněžské svěcení pro novarskou diecézi. V roce 1938 nebo následujícího byl jmenován farářem pro farnost San Gottardo v Castiglione d'Ossola. Jednalo se o horské městečko, ve kterém se za svého apoštolského působení věnoval výchově mládeže, duchovnímu vedení Katolické akce žen, činnosti vincentínů a pomoci chudým a nemocným a pomoci chudým a nemocným. Po vypuknutí druhé světové války se údolí Ossola stalo místem střetů partyzánů s fašistickými skupinami. Po střetu 26. 2. 1945 zůstali na bojišti dva mrtví a asi dvacet raněných. Vyvolalo to okamžitou odvetu fašistů, k nimž dorazily posily, a obyvatelům obce zapalovali obydlí. Některé vyslýchali a pak je propustili. Otce Jana někteří farníci přemlouvali, aby uprchl. To odmítl a farníkům doporučoval důvěru a klid, protože se za jejich osvobození obětuje. Dopředu věděl, že bude zabit.

Večer se na faře objevila čtveřice mužů v černých košilích, o. Janovi nedovolili se ani obout a musel jít s nimi. Za obcí v údolí Colombetti bylo asi po osmi dnech nalezeno místo, kde byl farář Jan donucen si vlastníma rukama vykopat hrob. Byl prý přitom opakovaně bit kamenem i pažbou pušky. Nakonec mu byla rozbita lebka. Obdržel i ránu do zad a do obličeje. Pachatelé vraždy zůstali neznámí.

V diecézním procesu k jeho blahořečení byla prokázána mučednická smrt z nenávisti k víře. Po dalším šetření kardinál Marcello Semeraro, prefekt Dikasterie pro kauzy svatých, předložil výsledky papeži Františkovi. Ten 14. 12. 2023 dekret podepsal a na dohodnuté datum blahořečení v katedrále Santa Maria Assunta v Novara dne 26. 5. 2024 pověřil tohoto kardinála vedením slavnosti.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Alexander, ep. Alexandrin (326); Porphyrius, ep. Gazen (421); Faustinianus (s. IV.); Agricola, ep. Nivernen (ca. 594); Victor, eremita (s. VII.); Andreas, ep. Florentin. (s. IX); Robertus Drury (1607); Paula a Sancto Iosepho Calasanctio Montal Fornés (1889); Iosephus Rossi (1945)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.