Světci k nám hovoří...


blah. Mateo Casals Mas

blah. Mateo Casals Mas

blah. Mateo (Matouš) Casals Mas a 108 mučedníků

Matthæus Casals Mas et CVIII Spanish Martyrum

1. února, připomínka
Postavení:mučedníci (CMF)
Úmrtí:1936

ŽIVOTOPIS

Přehledná informace

Všech těchto 109 španělských mučedníků patří do kongregace, kterou založil sv. Antonín M. Klaret (pam. 24. 10.) a po něm se jim stručně říká klaretiáni.

Jako představitel této skupiny je uváděn na prvním místě Mateo (česky Matouš) Casals Mas a někde jsou vedle něj jmenováni další dva představitelé či zástupci skupiny Teofilo (česky Bohumil), Casajús Alduán a Ferran (česky Ferdinand) Saperas Alluja.

K dalšímu přehledu má sloužit seřazení do sedmi řeholních komunit podle míst odkud jsou (Barcelona, Sabadell, Vic, Lérida, Cervera, Valencia a Santander).

Místa jejich popravy jsou ale odlišná, podobně jako data smrti, a to i v případě, že byli údajně odváženi k popravě společně. Při slavnostním blahořečení bývá také stanoveno datum společného liturgického slavení či připomínky. V případě těchto mučedníků je to 1. únor. Avšak mimo to jsou jednotliví mučedníci připomínáni i v den své smrti jako odchodu do nebe.

Začínáme teprve druhý měsíc v roce a to blahořečením, které se konalo 21. 10. 2017 v bazilice Sagrada Familia v Barceloně ve Španělsku. Počet španělských mučedníků je překvapující. Papež František již v roce 2013 blahořečil 522 španělských mučedníků se společným svátkem 6. listopadu. Před ním v roce 2007 papež Benedikt XVI. blahořečil 498 španělských mučedníků. Jejich různě dlouhé životopisy jsou u data jejich společného svátku, který je rovněž 6. listopadu. Také dřívější papež Jan Pavel II. jen při dvou beatifikacích blahořečil 355 španělských mučedníků (v letech 1992 a 2001). Jen těchto zde uvedených je 1 490.

Uvádí se, že během občanské války (od 17. 7. 1936 do 1. 4. 1939) bylo ve Španělsku zabito přes 7 000 duchovních osob, mezi kterými je uvedeno 13 biskupů, 4 200 kněží, 2 500 řeholníků a 300 řeholnic. Mučedníkem s nadějí na blahořečení může být pouze ten, kdo umírá pro křesťanskou víru v lásce k Bohu a odpouští svým katům. Trpělivé přijetí utrpení a smrti z lásky k Bohu se stává silným svědectvím o Kristově Božství.

ŽIVOTOPIS PRO MEDITACI

ŽIVOT A SMRT MUČEDNÍKŮ Z LÁSKY A PRO LÁSKU

Mateo (Matouš) Casals Mas se narodil 10. 9. 1883 v Bagá v provincii Barcelona ve Španělsku. Při křtu dostal jméno po otci s přidáním jmen Lorenzo José a ve jménu má i matčino rodné Mas. Otec byl tedy Mateo a matka M. Dolores. Všímáme si jejich předposledního dítěte z devíti. Tento Mateo si brzy osvojil vztah k Ježíšovu utrpení a časem z tohoto vztahu vyplynulo i rozhodnutí pro kněžské povolání, které mu ti, jimž se svěřil, rozmlouvali. Po nějakou dobu pracoval v přírodě a po smrti matky (1897) u tkalcovského stavu. Po roce podpořen o. Domingem Rafortem a za otcova souhlasu i finanční podpory tety se přihlásil do diecézního semináře, kde mu režim se čtyřmi měsíci prázdnin nevyhovoval. Opět za pomoci o. Dominga objevil krásu misionářské kongregace zasvěcené Neposkvrněnému srdci Panny Marie, po jeho zakladateli zvanou klaretiáni (CMF z latin. Congregatio Missionariorum Filiorum).

Tentokrát přes odpor rodiny a za pomoci almužen se Mateo Casals ml. vydal pěšky na cestu. Šel 9 hodin na vlak do Ripollu a pak jel do Vic, kde byl mateřský dům kongregace. Nastoupil tam v polovině července 1902. Po měsíci při zahájení noviciátu dostal řeholní hábit. Řeholní sliby s přijetím tonzury složil 15. 8. 1903 ve Vic. Po studiích teologie v Cervera a v Alagónu byl v roce 1911 vysvěcen na kněze. Zprvu byl sakristiánem v Solsoně, během tří let byl jmenován profesorem mystiky a v roce 1919 byl ustanoven prvním poradcem domu. Svůj apoštolát rozšířil na více míst a ke konci roku 1922 byl jmenován představeným domu v Sabadell. V roce 1930 byl poslán jako představený do Cervery a asi po roce do Solsony. Před koncem července 1934 musel opět nastoupit jako představený v Sabadell. Dne 6. října zde zažil zlé události, na které nemohl zapomenout, protože se ocitl i se svými spolubratry blízko smrti a zachránila je viditelná Boží prozřetelnost. Připomínal proto stálou vděčnost i za zhoršující se politické situace a nedal se ničím odradit od své činnosti.

Je charakterizován jako velmi skromný, prostý, laskavý a také velmi pracovitý a pilný při všech svých úkolech. Byl považován za pozorného a vzorného řeholníka i skvělého kazatele a zpovědníka.

Se zhoršující se politickou situací bylo namístě počítat s tím nejhorším. S vypuknutím občanské války večer 19. 7. 1936 o. Mateo Casals vydal pokyn k rozchodu komunity do předem domluvených bezpečných domů. Druhého dne ráno se všichni vrátili do svého společného domu na mši svatou. Jejich představený o. Mateo přišel se zpožděním kvůli demonstracím a komunitě dal stejné pokyny jako večer. Také on hned odešel za panem José Vilasecy do Calle San Juan, kde měl úkryt. Byl v něm jen do 4. 8., pak ho ale objevila hlídka milicionářů a odvezla do vězení, kde již bylo jeho 14 spolubratrů. Před půlnocí se dostavil větší počet milicionářů, kteří je po čtveřicích nahnali do svých vozidel. V posledním bylo o jednoho méně. Při projíždění městem vězni volali: „Ať žije Kristus Král! - Ať žije Nejsvětější Srdce Ježíšovo!“ Druhého dne bylo zjištěno, že někteří byli s o. Mateo Casals k ránu na 17. kilometru silnice Rubí zastřeleni.

Teofilo (česky Bohumil) Casajús Alduán se narodil 3. 11. 1914 v Murchante v provincii Navarra ve Španělsku. Jeho rodiče Jacinto Casajús a Agustina roz. Alduánová měli celkem sedm dětí. Teofilovi se dostalo dobrých duchovních i všeobecných základů jak doma, tak v katolické škole, do které chodil již od tří let. Ke svému budoucímu povolání ho také pomohli nasměrovat dva jeho strýcové z matčiny strany, kteří byli kněžími v misionářské kongregaci zasvěcené Neposkvrněnému srdci Panny Marie (CMF). Po dokončení humanitních studií v Alagónu v provincii Zaragoza začal 2. 7. 1926 postulát v kongregaci CMF (po zakladateli zv. klaretiáni). V srpnu 1928 byl poslán do Cervery na doplňující humanitní studium. Ke konci července 1930 přijel do Vic, kde v srpnu dostal hábit a po roce noviciátu složil 15. 8. 1931 řeholní sliby. Po nich odešel do Solsony na studium teologie. Zde 12. 6. 1935 v katedrále přijal tonzuru a v srpnu byl poslán do Cervery k dokončení celé studijní přípravy na kněžství. Bývá zmiňováno, že měl hudební talent a byl schopným dirigentem. Svých schopností nemohl dlouho využívat, ani jejich staré univerzitní budovy. Schylovalo se k občanské válce a ke tvrdému pronásledování.

Válka začala 19. 7. 1936 a o dva dny později starosta vyzval všechny obyvatele budovy, aby ji do hodiny opustili. Klaretiáni se rozdělili do skupin a utíkali přes zahradu. Do nemocnice nebo přátelských rodin jich odešlo 21, další nastoupili do autobusů, které jim zařídila radnice. Jednalo se ještě o 15 otců, 44 scholastiků, 25 bratří a 38 postulantů. Chtěli se dostat do Solsony, ale pak strávili noc v klášteře mercedářů v San Ramonu. Při ranní mši sv. někteří obnovili své řeholní sliby, jiní je skládali poprvé. Potom se rozešli, někteří na jednu farmu, jiní do Vallbona a do Montornés. Přes Guimerà se rozhodli jít ve dvojicích, aby nebyli nápadní, ale nepomohlo to. V Ciutadille byli uvězněni a pronásledovatelé začali s jejich týráním. V neděli 26. 7. ráno je svázané do dvojic na nákladním autě odvezli na hřbitov v Leridě, kde je ve skupinkách zastřelili. Předtím duchovní otcové nabádali své studenty se slovy: „Zabijí nás, ale my zemřeme pro Boha. Ať žije Kristus Král!"

Ferran (česky Ferdinand) Saperas Aluja se narodil 8. 9. 1905 v Alió v provincii Tarragona. V jeho sedmi letech mu zemřel otec, který rodinu živil jako zedník. Ferran v 15 letech odešel pracovat do Valls a Barcelony jako hotelový číšník. Vojenskou službu vykonával v Barceloně, kde ve volném čase navštěvoval svatyni Srdce Panny Marie. K ní patřila komunita klaretiánů, ke které později vstoupil. Pro svůj věk nemohl počítat se studiem, a tak tam chtěl být jako sluha. Byl ale přijat do komunity jako misionářský bratr na konci roku 1928.

Rostl pak ve zbožnosti a lásce k Eucharistii a rád se modlil všechny tři části růžence. Řeholní sliby jako bratr koadjutor složil 15. 8. 1930. Po letech formace byl poslán do komunity v Cervera. Je charakterizován velkou ochotou pracovat a misionářským zápalem, se kterým vše konal. Vynikal pečlivostí, pořádkem a vděčností za vše. Nejednou prohlásil: „Nikdy nemůžeme dost děkovat Bohu za dobro našeho povolání.“

Dne 21. 7. 1936 se muselo 117 klaretiánů z Cervery narychlo rozejít. Ferran se vydal s větší skupinou do komunity Solsona. Při cestě se však z důvodu bezpečnosti museli rozejít a Ferran několik dnů pracoval na farmě u známých. Na farmě dalšího přítele Bofarulla byl ráno 12. 8. zatčen a následně byl pro svou víru vystaven nejrůznějším provokacím a sexuálnímu obtěžování. Svoji cudnost si zachoval a po patnácti hodinách utrpení byl po tom, co odpustil svým katům, zastřelen 13. 8. 1936 u brány hřbitova v Tárrega.

NÁSLEDUJÍ STRUČNÉ ÚDAJE KE ZBÝVAJÍCÍM 106 MUČEDNÍKŮM

, kteří jsou uvedeni podle místa komunity, do které patřili. U jmen těchto mučedníků je dnes už považováno za správné uvedení jejich jména v původní podobě.* (V závorkách je většinou název provincie, ve které se narodili).

Řeholníci z Barcelony:

Joan Capdevila Costa se narodil 30. 11. 1883 v Sovelles (Girona), řeholní sliby jako bratr koadjutor složil 16. 7. Byl zabit 25. 7. 1936 v Barceloně.

Gumersindo Valtierra Alonso se narodil v San Martín de Humada (Burgos) 12. 1. 1876, vstoupil do kongregace v roce 1896. Své první sliby složil 15. 8. 1894 a potom byl 18. 9. 1908 vysvěcen na kněze. Byl zabit 26. 7. 1936 v Barceloně.

Candid Casals Sunyer se narodil 22. 8. 1889 v Nou de Berguedá (Barcelona), vstoupil do kongregace v roce 1907 a první řeholní sliby složil 8. 9. 1913. Na kněze byl vysvěcen 20. 5. 1920. Zabit byl 29. 7. 1936 v Barceloně.

Adolfo de Esteban Rada se narodil 28. 9. 1912 v Berbinzaně (Navarra), věčné sliby složil 1. 9. 1828 ve věku 21 let. Při přípravě na kněžské svěcení byl 31. 7. 1936 zavražděn v Barceloně.

Antoni Junyent Estruch se narodil 25. 10. 1896 ve Vacarisses (Barcelona), řeholní sliby složil 15. 8. 1913 a na kněze byl vysvěcen 12. 3. 1921. Byl zabit 19. 8. 1936 v Barceloně.

Jacint Blanch Ferrer se narodil 27. 4. 1868 ve Vilanova de Sau (Barcelona), řeholní sliby složil 18. 9. 1885 a na kněze byl vysvěcen 12. 3. 1982. Byl zabit 21. 8. 1936 v Barceloně.

Tomas Maria Planas Aguilera se narodil 17. 4. 1909 v Barceloně, řeholní sliby složil 15. 8. 1926 a kněžské svěcení přijal 26. 5. 1934. Byl zabit 27. 8. 1936 v Sabadell.

Ciril Montaner Fabré se narodil 16. 2. 1873 ve Vilanova i La Geltrú, vstoupil do kongregace, kde řeholní sliby složil 7. 5. 1897 a na kněze byl vysvěcen 29. 6. 1902. Dne 28. 11. 1936 byl zabit v Montcada.

Řeholníci ze Sabadell:

Josep Reixach Reguer se narodil 13. 6. 1865 v Santa Maria Vilanova de Sau (Barcelona), řeholní sliby složil 10. 11. 1880 a na kněze byl vysvěcen 6. 4. 1888. Byl zabit 25. 7. 1936. v Sabadell.

Josep Puig Bret se narodil 28. 4. 1860 v Cistelle (Gerona), 6. 1. 1880 složil věčné sliby a v roce 1883 byl vysvěcen na kněze. Byl zabit 5. 9. 1936 v Terrasse.

Josep Clavería Mas se narodil 29. 8. 1875 ve Vic. Řeholní sliby složil 3. 11. 1901 jako bratr koadjutor. Byl zabit 5. 9. 1936 v Terrase.

Joan Rafí Figuerola se narodil 31. 10. 1875 ve Vilabelle (Tarragona), vstoupil do kongregace v roce 1891 jako bratr koadjutor. V roce 1891 složil věčné sliby. Byl zabit 5. 9. 1936 v Terrase.

Josep Solé Maimó se narodil 21. 8. 1890 v La Guardia Lada (Lerida), v roce 1918 složil řeholní sliby jako bratr koadjutor. Byl zabit 5. 9. 1936 v Terrase.

Josep Cardona Dalmases se narodil 31. 3. 1916 v La Molsona (Lérida), řeholní sliby složil jako bratr koadjutor 15. 8. 1932. Byl zabit 5. 9. 1936 v Sabadell.

Joan Baptista Torrents Figueras se narodil 8. 12. 1873 v La Secuita (Tarragona), vstoupil do kongregace v roce 1885. Své první řeholní sliby složil 8. 12. 1901 a v září 1897 byl vysvěcen na kněze; důvodem bylo čekání na dispens, jelikož nedosahoval kanonického věku. Řeholní sliby složil 8. 12. 1901. Zemřel mučednickou smrtí 17. 3. 1937 v Montcadě.

Řeholníci z Vic:

Joan Mercer Soler se narodil 14. 10. 1874 v Albiñana (Tarragona). Řeholní sliby složil 15. 9. 1895 a na kněze byl vysvěcen 23. 12. 1902. Byl zabit v Sallentu 25. 7. 1936.

Marcellin Mur Blancha se narodil 1. 4. 1882 v Raguet Riguepeu (Gres-Francie), 21. 6. 1909 složil řeholní sliby jako bratr koadjutor. Byl zabit 25. 7. 1936 v Sallentu.

Jaume Payás Fargasa se narodil 14. 8. 1907 v Castellterçol (Barcelona), řeholní sliby složil 15. 8. 1924. Potom byl 20. 6. 1931 vysvěcen na kněze. Byl zabit 25. 7. 1936 v Sallentu.

Maria Binefa Alsinella se narodil 24. 9. 1904 ve Villa Ieridana de Anglesola. Řeholní sliby složil 11. 6. 1924 jako bratr koadjutor. Byl zabit 25. 7. 1936 v Sallentu.

José Arner Margalef se narodil 3. 9. 1892 v Alcolea de Cinca (Huesca), věčné sliby složil (přímo, bez časných) 8. 9. 1908. Na kněze byl vysvěcen 17. 6. 1916. Zabit byl 8. 8. 1936 v San Sadurni d'Osormort.

Casto Navarro Martínez se narodil 1. 7. 1905 v Guadalaviaru (Teruel), 9. 6. 1928 byl vysvěcen na kněze v diecézi Teruel. V roce 1935 vstoupil do kongregace, kde 8. 9. 1928 složil řeholní sliby. Byl zabit v noci 7. 8. 1936 v San Sadurni d'Osormort.

Julio Aramendía Urquía se narodil 5. 12. 1900 v Obanos, řeholní sliby složil 15. 8. 1917 a na kněze byl vysvěcen 19. 9. 1925. Byl zabit 17. 8. 1936 ve Vic.

Josep Puigdeséns Pujol se narodil 14. 7. 1877 ve Vic, řeholní sliby složil 27. 7. 1902 v Institutu a na kněze byl vysvěcen 29. 9. 1901. Byl zabit 17. 8. 1936 ve Vic.

Joan Blanch Badía se narodil 1. 3. 1873 v Puigpelat. Byl vysvěcen na kněze 12. 6. 1897 v diecézi Tarragona. Do kongregace klaretiánů vstoupil v roce 1901 a řeholní sliby složil 27. 7. 1902. Byl zabit 31. 8. 1936 v Sant Pere del Arquells.

Josep Capdevila Portet se narodil 2. 8. 1890 ve Vic, složil věčné sliby 15. 8. 1906 a byl vysvěcen 26. 8. 1914. Zabit byl 25. 9. 1936 v Manlleu.

Josep Casals Badía se narodil 8. 2. 1890 v Berga (Barcelona), složil řeholní sliby jako bratr laik 2. 2. 1910. Byl zabit 12. 10. 1936 v Gurb.

Miquel Miquel) Codina Ventayol se narodil 8. 11. 1909 ve Villa en Artés (Barcelona), vstoupil do kongregace v roce 1924 a řeholní sliby složil 31. 8. 1926. V roce 1934 byl 26. 5. 1934 vysvěcen na kněze. Zabit byl dne 12. 10. 1936 v Malle.

Joan Codinach Espinalt se narodil 28. 5. 1872 v Mura (Barcelona). Stal se knězem v diecézi Barcelona, kde byl vysvěcen 12. 6. 1897, do kongregace vstoupil v březnu 1907 a po roce v ní složil řeholní sliby. Byl zabit 12. 10. 1936 v Malle.

Isidre Costa Hons se narodil 5. 1. 1909 ve Villa de Tarradell (Barcelona). Do kongregace vstoupil 16. 5. 1931. Je uváděn jako laický bratr. Byl zabit 11. 11. 1936 v Mas Claret, St Pere dels Arquells, v Léridě.

Miquel Facerías Garcés se narodil 22. 2. 1861 v Perarrua (Huesca), vstoupil do kongregace v roce 1882 a složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 24. 3. 1882. Byl zabit 22. 2. 1937 v Alboquers.

Řeholníci z Léridy:

Frederic Codina Picassose narodil 7. 5. 1888 v Barceloně, řeholní sliby složil 15. 8. 1904 a vysvěcen na kněze byl 23. 6. 1912. Dne 21. 7. 1936 byl v Léridě zabit.

Manuel Torres Nicolau se narodil 15. 10. 1874 v Almacelles (Lérida), řeholní sliby složil 16. 7. 1891 a na kněze byl vysvěcen 13. 5. 1900. Dne 25. 7. 1936 byl v Léridě zabit.

Miquel Baixeras Berenguer se narodil 14. 2. 1908 v Castellterçol (Barcelona), složil řeholní sliby 15. 8. 1924 a na kněze byl vysvěcen 13. 5. 1899 v roce 1931. Byl zabit 25. 7. 193. Léridě.

Artur Tamarit Pinyol se narodil 2. 8. 1913 v Solerás (Lérida), složil řeholní sliby 15. 8. 1929 a na kněze byl vysvěcen 11. 6. 1936. Zabit byl 25. 7. 1936 v Léridě.

Agustín Lloses Trullols se narodil 20. 12. 1906 v Cervera (Lérida), složil řeholní sliby 15. 8. 1924 a na kněze byl vysvěcen 21. 6. 1931. Byl zastřelen 21. 8. 1936 v Léridě.

Lluís Albí Aguilar se narodil 1. 4. 1910 v Barceloně; složil řeholní sliby 31. 8. 1926 a na kněze byl vysvěcen 26. 5. 1934. Byl zabit 21. 8. 1936 v Léridě.

Xavier Morell Cabiscol se narodil 20. 1. 1910 v Albesa (Lérida); řeholní sliby složil 15. 8. 1927 a na kněze byl vysvěcen 19. 4. 1936. Byl zavražděn 21. 8. 1936 v Léridě.

Joan Garriga Pagés se narodil 31. 8. 1908 v Sant Martí de Sacalm (Gerona), řeholní sliby složil 8. 12. 1926 jako bratr koadjutor. Byl zabit 21. 8. 1936 v Léridě.

Angel Dolcet Agustí se narodil 5. 9. 1914 v Soses (Lérida). Dne 24. 9. 1930 složil řeholní sliby jako bratr koadjutor. Byl zabit 21. 8. 1936 v Léridě.

Joan Busquet Luciá se narodil 13. 1. 1868 v Santa Margarida de Montbui (Barcelona), složil řeholní sliby 25. 3. 1884 a na kněze byl vysvěcen 15. 8. 1891. Byl zabit 25. 8. 1936 v Léridě.

Xavier Sorribas Dot se narodil 7. 11. 1909 v Sant Feliu de Torelló (Barcelona), složil řeholní sliby 11. 2. 1926 a na kněze byl vysvěcen 21. 5. 1932. Byl zabit 26. 7. 1936, v Léridě.

Řeholníci z Cervera:

Manuel Jové Bonet se narodil 14. 9. 1895 ve Vallbona de les Monges (Lérida), složil řeholní sliby 15. 8. 1913 a na kněze byl vysvěcen 29. 5. 1920. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Onésimo Agorreta Zabaleta se narodil 16. 2. 1916 v Ujué (Navarra, Pamplona); složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1932. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Amadeu Amalrich Rasclosa se narodil 28. 4. 1912 v Sant Feliu de Celrá (Girona); 15. 8. 1928 složil dočasné řeholní sliby. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Josep Amargant Boada Xavier Amargant Boada) se narodil 25. 9. 1916 v Sant Feliu de Pallarois (Girona), složil dočasné sliby 26. 9. 1932. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Pere Caball Juncà se narodil 1. 8. 1913 ve Vilanova de la Muga (Girona), dočasné řeholní sliby složil 15. 8. 1929. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Josep Maria Casademont Vila se narodil 12. 3. 1915 v Sant Feliu de Pallarols (Girona), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1931. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Antonio Cerdá Cantavella se narodil 25. 9. 1915 v Játivě (Valencie), složil dočasné řeholní sliby 21. 9. 1931. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Amadeu Costa Prat se narodil 4. 1. 1916 v Toně (Barcelona), složil dočasné řeholní sliby 27. 9. 1931. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

José Elcano Liberal se narodil 31. 3. 1914 v Oláriz (Navarra), dočasné řeholní sliby složil 15. 8. 1935. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Lluís Hortós Tura se narodil 8. 2. 1915 José v Arguelaguer (Girona), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1931. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Senén López Cots se narodil 21. 2. 1915 v Barceloně, složil dočasné řeholní sliby 6. 1. 1932. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Miquel Oscoz Arteta se narodil 9. 2. 1912 v Artazo (Navarra), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1930. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Lluís Plana Rabugent se narodil 20. 7. 1914 v La Cellera (Girona), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1931. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Vicente Vázquez se narodil 23. 8. 1915 ve Villadě (Palencia), složil řeholní sliby 25. 8. 1935. Byl zabit 26. 7. 1936 v Léridě.

Antoni Casany Vilarrasa se narodil 4. 11. 1895 v Calldetenes (Barcelona), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1920 jako bratr koadjutor. Byl zabit 11. 8. 1936 v San Pere dels Arquels.

Joan Prats Gibert se narodil 26. 10. 1903 v La Selva del Camp (Tarragona), složil řeholní sliby 15. 8. 1921 a na kněze byl vysvěcen 22. 12. 1928. Byl zastřelen 17. 8. 1936 v Montmaneu.

Genari Pinyol Ricard se narodil 8. 9. 1914 v Torms (Lérida), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1931. Byl zabit 27. 8. 1936 v La Foresta.

Remigi Tamarit Pinyol se narodil 15. 2. 1911 v Solerás (Lérida), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1927. Byl zabit 27. 8. 1936 v La Foresta.

Emili Bover Albareda se narodil 31. 8. 1868 v Castellterçol (Barcelona), složil řeholní sliby 1. 10. 1889 a na kněze byl vysvěcen 6. 1. 1898. Byl zabit 20. 8. 1936 v Cervera.

Josep Vidal Balsells se narodil 5. 12. 1908 v Sant Coloma de Queralt, Vic) (Barcelona), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1935. Byl zabit 22. 8. 1936 v Navés.

Enric Cordadellas Segura se narodil 3. 11. 1909 v Olujas (Lérida), složil své řeholní povolání 13. 8. 1926 a na kněze byl vysvěcen 22. 5. 1934. Byl zabit 25. 8. 1936 v Cervera.

Ramon Rius Camps se narodil 26. 1. 1913, v Santa Fe (Lérida), složil náboženské povolání jako bratr koadjutor 13. 8. 1929. Byl zabit 22. 9. 1936 v Cervera.

Jaume Girón Puigmita se narodil 11. 10. 1887 v San Cristofoll les Fonts (Girona), složil řeholní sliby 21. 11. 1916 a na kněze byl vysvěcen v Maezo 15. 9. 1919. Byl zastřelen 25. 9. 1936 na hřbitově Castelfollit de Riubregos (Barcelona).

Julian Villanueva Alza se narodil 11. 9. 1869 ve Villanuevě (Navarra), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 11. 4. 1898. Dne 1. 9. 1936 byl zastřelen v Su (Lérida).

Pere Sitges Obiols se narodil 17. 4. 1900 v La Cellera (Barcelona), složil řeholní sliby 15. 8. 1916 a na kněze byl vysvěcen 6. 6. 1925. Byl zabit v San Martì de Tous 12. 9. 1936.

Joan Maria Alsina Ferrer se narodil 6. 10. 1874 v Sevě (Barcelona), složil povolání 8. 12. 1900 a na kněze byl vysvěcen 22. 12. 1907. Byl zabit 16. 9. 1936 v Castellbell y Vilar.

Antoni Perich Comas se narodil 21. 6. 1911 v San Jordi des Valls (Girona), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1928. Byl zabit 16. 9. 1936 v Castellbell y Vilar.

Ramon Roca Buscallà se narodil 15. 3. 1888 Alpens (Barcelona), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 7. 6. 1907. Byl zastřelen 24. 9. 1936 v Cervera.

Joan Maria Buxó Font se narodil 24. 10. 1879 v Montcadě (Barcelona), složil řeholní sliby 4. 1. 1915 a na kněze byl vysvěcen v roce 1920. Byl zabit 18. 10. 1936 v Cervera.

Lluís Jové Pach se narodil 1. 2. 1872 v Léridě, složil řeholní sliby 8. 3. 1888 a na kněze byl vysvěcen 29. 2. 1896. Byl zabit 18. 10. 1936 v Cervera.

Heraclio Matute Tobías se narodil 11. 3. 1867 v Alesanco (Logroño), složil řeholní sliby 23. 12. 1884 a na kněze byl vysvěcen 14. 3. 1891. Byl zabit v Cervera 18. 10. 1936.

José Serrano Pastor se narodil 24. 3. 1899 v Corelle (Navarra), složil řeholní sliby 15. 8. 1915 a na kněze byl vysvěcen 26. 5. 1920. Byl zabit v Cervera 18. 10. 1936.

Francesc Canals Pascual se narodil 1. 12. 1891 v Sant'Andrés de la Barca (Barcelona), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 21. 11. 1924. Byl zabit v Cervera 18. 10. 1936.

Bonaventura Reixach Vilaro se narodil 20. 4. 1860 v Olost (Barcelona), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 19. 3. 1908. Byl zabit v Cervera 18. 10. 1936.

Josep Ros Nadal se narodil 11. 10. 1876 v Artesa (Lérida), složil řeholní sliby 18. 12. 1899 jako bratr koadjutor. Byl zabit v Cervera 18. 10. 1936.

Miquel Rovira Font se narodil 22. 5. 1863 ve Vic, složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 2. 4. 1881. Byl zabit 18. 10. 1936 v Cervera.

Josep Ausellé Rigau se narodil 5. 7. 1913 v La Cellera (Girona), složil dočasné řeholní sliby 27. 9. 1931. Byl zabit 18. 10. 1936 v Cervera.

Evarist Bueria Biosca se narodil 21. 7. 1913 v Montoliu (Lérida), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1931. Byl zabit 18. 10. 1936 v Cervera.

José Loncán Campodarve se narodil 18. 4. 1915 v Azloru (Huesca), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1931. Byl zabit 18. 10. 1936 v Cervera.

Manuel Solé Vallespí se narodil 19. 9. 1913 ve Fayón (Zaragoza), složil dočasné řeholní sliby 24. 9. 1929. Byl zabit 18. 10. 1936 v Cervera.

Manuel Font y Font se narodil 13. 6. 1878 v Torrebesses (Lérida), složil řeholní sliby 15. 9. 1895 a na kněze byl vysvěcen 5. 7. 1903. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Josep Ribé Coma se narodil 28. 10. 1893 v Santa Colon de Centelles v Olost (Barcelona), složil řeholní sliby 15. 8. 1912 a na kněze byl vysvěcen 29. 5. 1920. Byl zavražděn 19. 10. 1936 v Cervera.

Julio Laeche Labiano se narodil 20. 12. 1908 v Monrealu (Pamplona), složil řeholní sliby 15. 8. 1925 a na kněze byl vysvěcen 21. 5. 1932. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Francisco Simón Pérez se narodil 29. 1. 1916 v Murchante (Navarra), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1932. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Francesc Solá Peix se narodil 17. 4. 1900 v San Joan de las Abadesas (Girona), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1931. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Antonio Elizalde Garvisu se narodil 4. 1. 1914 v Echauri (Navarra), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1932. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Eusebio De Las Heras Izquierdo se narodil 16. 12. 1913 v Gumiel del Mercado (Burgos), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1931. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Costantino Miguel Moncalvillo se narodil 12. 4. 1913 v Quintanarraya (Burgos), složil dočasné řeholní povolání 15. 8. 1932. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Emiliano Pascual Abad se narodil 5. 12. 1914 v Milagros (Segovia), složil dočasné řeholní sliby 15. 8. 1932. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Francisco Milagro Mesa se narodil 3. 12. 1869 v Tarazoně (Zaragoza), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 6. 6. 1887. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Pere Vives Coll se narodil 23. 9. 1878 v Pallejá (Barcelona), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 27. 12. 1896. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Josep Ferrer Escolà se narodil 12. 10. 1878 v Alsamora (Lérida), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 15. 8. 1897. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Dionisio Arizaleta Salvador se narodil 8. 2. 1911 v Guirguillano (Navarra), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 15. 8. 1928. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Juan Senosiain Zugasti se narodil 15. 5. 1911 v Guirguillano (Navarra), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 11. 2. 1929. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Ferran Castán Messeguer se narodil 5. 4. 1910 ve Fonzu (Huesca), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 7. 12. 1932. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Narcis Simón Sala se narodil 9. 3. 1908 ve Fornells de la Serra (Girona), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 15. 8. 1934. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Francisco Marco Martínez se narodil 1. 2. 1917 v Odónu (Teruel), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 11. 6. 1936. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cervera.

Nicolas Campo Giménez se narodil 5. 3. 1920 v Salvatierra (Álava), složil řeholní sliby jako bratr koadjutor 11. 6. 1936. Byl zabit 19. 10. 1936 v Cerveru.

Řeholníci z Valencie:

Marceliano Alonso Santamaría se narodil 18. 6. 1906 v Grañon (Logroño), složil profesi 15. 8. 1923 a následně byl 21. 6. 1931 vysvěcen na kněze. Byl zabit 13. 8. 1936 v Alboraya.

José Ignacio Gordon de la Serna se narodil 13. 10. 1902 v Jerez de la Frontera (Cádiz), věčné sliby složil 20. 5. 1923, na kněze byl vysvěcen 22. 9. 1929. Byl zabit 13. 8. 1936 v Alboraya.

Luis Francés Toledano se narodil 16. 2. 1910 v Madridu, složil řeholní sliby 31. 8. 1926 a na kněze byl vysvěcen 26. 5. 1934. Byl zabit 21. 8. 1936 v Olocau.

Tomás Galipienzo Perlada se narodil 6. 3. 1897 v Cascante (Navarra), složil dočasné sliby 15. 8. 1914 a na kněze byl vysvěcen 21. 5. 1921. Byl zabit 1. 9. 1936 v Paterna.

Řeholníci ze Santander:

Joaquim Gelada Hugas se narodil 4. 12. 1881 v Olotu, složil věčné sliby 11. 9. 1898, a na kněze byl vysvěcen 30. 9. 1906. Byl zabit 14. 10. 1936 v Castro Urdiales.

Isacc Carrascal Mozo se narodil 11. 4. 1896 v Castrillo (Palencia), řeholní sliby složil 15. 8. 1915 a na kněze byl vysvěcen 5. 5. 1922. Byl zabit 14. 10. 1936 v Castro Urdiales.

Félix Barrio y Barrio se narodil 8. 11.

1883 ve Villafranca Montes de Oca (Burgos), řeholní sliby složil 19. 3. 1899 jako bratr koadjutor. Byl zabit 14. 10. 1936 v Castro Urdiales.

Všichni byli 21. 10. 2017 společně blahořečeni v bazilice Sagrada Familia v Barceloně ve Španělsku za předsednictví arcibiskupa Angela Amato pověřeného papežem Františkem.

POZNÁMKA

* Použitá jména mučedníků jsou v původní podobě, a právě proto se v textech vyskytují rozdíly ve jménech kvůli různým jazykům ve Španělsku.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Tryphon (století neznámé); Severus, ep. Ravennaten (po r. 342); Paulus, ep. Tricastinen (s. IV.); Brigida (asi 525); Ursus, presb. (před s. IX); Agrippanus (s. VII.); Sigisbertus, rex Austrasiæ III. (656); Raymundus, abbas (asi 1160); Ioannes, ep. Sancti Maclovii (1163); Reginaldus Aurelianensis (1220); Viridiana (1236/1242); Andreas de Comitibus Signi (1302); Conorus O'Devany et Patricius O'Lougham (1612); Henricus Morse (1645); Maria Anna Vaillot et XLVI soci (1794); Barbara Ch'oe Yŏng-i (1840); Ioanna Francisca a Visitatione (Anna) Michelotti (1888); Aloysius Variara, presbyter (1923); Matthæus Casals Mas et CVIII Spanish Martyrum (1936)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.