Světci k nám hovoří...


sv. Heladius

Helladius, ep. Toletan

18. února, připomínka
Postavení:biskup
Úmrtí:632

ŽIVOTOPIS

Za vizigótské nadvlády se narodil v Toledu ve Španělsku. Přes otce patřil k příbuzenstvu královské rodiny. Ten zastával prestižní funkce u dvora a předpokládalo se, že i syn Helladius zůstane zaměstnán u dvora, protože mu byla svěřena hodnost provinčního guvernéra i prvního správce královského dvora. Helladia ale přitahoval mnišský život, a nakonec se rozhodl vstoupit do kláštera Agalai. Zde se stal mnichem a později opatem.

V roce 615 byl v Toledu zvolen metropolitním biskupem a byl nucen přijmout i arcibiskupskou hodnost. Jeho pozdější nástupce Ildefons charakterizoval už jeho dřívější život slovy: „ač se oblékal světsky, žil jako mnich“. V podstatě se neměnil, jeho prioritami byla služba Bohu a chudým. Bylo to znát i na arcibiskupském jídelníčku, který z jeho rozhodnutí byl velice skromný, právě kvůli chudým. Biskupské povolání vykonával 18 let s velkou horlivostí a odpovědností.

Zemřel před IV. koncilem v Toledu, který se konal roku 633 a na kterém už byly zápisy podepsány Justem.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Sadoth atque CXXVIII socii (342); Helladius, ep. Toletan (632); Tarasius (806); Angilbertus (814); Theotonius (asi 1162); Ioannes Fæsulanus seu Beatus Angelicus (1455); Gulielmus Harrington (1594); Ioannes Pibush (1601); Franciscus Régis Clet (1820 ); Ioannes Petrus Néel, Martinus Wu Xuesheng, Ioannes Zhang Tianshen et Ioannes Chen Xianhen (1862); Gertrudis (Catharina) Comensoli (1903); Georgius Kaszyra (1943)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.