Světci k nám hovoří...


sv. Jan Petr Néel

sv. Jan Petr Néel

sv. Jan Petr Néel a Martin Wu Xuesheng, Jan Zhang Tianshen al Jan Chen Xianheng

Ioannes Petrus Néel, Martinus Wu Xuesheng, Ioannes Zhang Tianshen et Ioannes Chen Xianhen

18. února, připomínka
Postavení:mučedníci
Úmrtí:1862

ŽIVOTOPIS

Jan Petr Néel se narodil 18. 10. 1832 v Soleymieux u města Sainte-Catherine-sur-Riviere v diecézi Lyon ve Franci. Již po prvním sv. přijímání zatoužil stát se jednou knězem. U vikáře Aubepina se začal učit latině a ve studiu později pokračoval v seminářích v Montbrisonu a Argentière. Byl prý klidným, vytrvalým a mírným studentem. V roce 1855 požádal o přijetí do semináře zahraničních misií v Paříži. V jednom z dopisů své matce vysvětlil, co ho k jeho rozhodnutí vedlo: „Jen jedna z těch duší, ke kterým půjdu je cennější než všechno zlato a všechna bohatství světa. Každá z těch duší stála utrpení a potupné umučení milovaného Božího Syna až po prolití veškeré jeho krve." V dubnu 1858 přijal svěcení a svou matku poprosil o modlitby, aby mu Bůh dal rozumět všemu potřebnému a pomohl dokonale plnit všechny povinnosti, které patří k té svaté a vznešené službě. Prosil ji také: „Modlete se, abych naplněn apoštolskými ctnostmi získal i horlivost pro svatou službu v lásce, která stravuje a rozněcuje srdce apoštola pro spásu duší a slávu jména Ježíše, modlete se k němu, aby nyní i po celou další dobu žehnal vašemu synovi k náročné činnosti, která se před ním otevírá."

Na konci prázdnin Jan vyplul z Bordeaux k čínskému městu Kanton. Plavba trvala sedm měsíců. V provinčním městě Kouy-yang Jan Petr Néel studoval čínský jazyk a místní zvyky. V prosinci 1861 byl poslán apoštolským vikářem regionu navštívit rodinu v Kia-cha-long, kterou katecheti připravili na křest. Mnoho dalších potom v té oblasti začalo projevovat zájem o přijetí víry a stalo se, že začal být považován některými odpůrci za vůdce rebelů.

V únoru 1862 se v ulicích Kia-cha-long začali pohybovat špioni vysláni úřady a velitel národní gardy nechal zavraždit jednoho nadšeného novokřtěnce. O začátcích pronásledování. otec Néel napsal svému biskupovi: „Zítra jsem měl vyrazit do hlavního města, ale zde přichází ďábel, aby rozbil Boží dílo mého působení. Zůstávám na místě, abych podporoval své novokřtěnce." Po dvou dalších dnech národní garda z rozkazu mandarínů vjela na koních do obce a obklíčila dům novokřtěnce Jana Zhang Tianshena, kde zajala misionáře i katechety Martina Wu Xuesheng a Jana Chen Xianheng. Všichni čtyři byli spoutáni, dům vydrancován a misionář byl za vlasy přivázán ke koňskému ocasu. S dalšími třemi zajatci byl odvlečen do nedalekého města Kay-tcheou.

Těmi třemi zajatými byli laičtí katecheté: Martin Wu Xuesheng arcidiecéze Guiyang narozený v roce 1817 v Chuchangbo, v Guizhou v Číně. Ve dvaceti letech se oženil, ale manželka ho opustila, ač se ji snažil všemožně udržet. Po poradě s misionáři se toho úsilí vzdal a začal se věnovat katechizaci, šíření náboženských knih i vyhledávání umírajících dětí, aby je pokřtil.

Druhým byl Jan Zhang Tianshen narozený v roce 1805 v Jiashanlong v Guizhou v Číně. Než se stal katechumenem byl maloobchodník, dvakrát ženatý, a měl asi patnáct dětí. Téměř všechny mu zemřely v mladém věku a on nejprve hledal pravdy u nějaké sekty, až se nakonec dostal k pravdách křesťanské víry.

Třetí ze zajatců byl Jan Chen Xianheng, který se narodil v roce 1820 v Chengdu v provincii Sichuan v Číně. Začal pomáhat misionářům z Gan-čouenu a později byl poslán pomáhat otci Néelovi. Za tuto pomoc doplnil čtveřici mučedníků. Všichni byli zabiti 18. 2. 1862 poté, co jim za zřeknutí se víry byl nabízen život.

Blahořečeni byli 11. 4. 1909 papežem Piem X. a kanonizováni 1. 10. 2000 Janem Pavlem II. ve skupině 120 mučedníků z pronásledování v Číně. Společná památka těchto mučedníků je 9. července, ale jsou připomínáni i v den jejich vstupu do nebe.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Sadoth atque CXXVIII socii (342); Helladius, ep. Toletan (632); Tarasius (806); Angilbertus (814); Theotonius (asi 1162); Ioannes Fæsulanus seu Beatus Angelicus (1455); Gulielmus Harrington (1594); Ioannes Pibush (1601); Franciscus Régis Clet (1820 ); Ioannes Petrus Néel, Martinus Wu Xuesheng, Ioannes Zhang Tianshen et Ioannes Chen Xianhen (1862); Gertrudis (Catharina) Comensoli (1903); Georgius Kaszyra (1943)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.