Světci k nám hovoří...


@

Used with permission of The Hagiography Circle

blah. Fidelis Fuidio Rodríguez

Fidelis Fuidio Rodríguez

17. října, připomínka
Postavení:mučedník SM
Úmrtí:1936

ŽIVOTOPIS

Narodil se 24. 4. 1880 v Yécora, v provincii Alava v Baskicku ve Španělsku jako sedmé dítě Inocenta Fuidio a Michaely roz. Rodríguez. Po bezstarostném dětství a základní škole odešel do 50 km vzdálené internátní školy marionistů ve Vitoria. Po prvním roce byl poslán na tři roky do Pontacq ve Francii. V roce 1896 začal noviciát a o rok později, 8. září, složil první řeholní sliby. Věčné sliby skládal 5. 8. 1904 asi v Escoriaze Guipuzcoa. Po dokončení bakalářského studia začal působit jako učitel latiny a historie v Jerez de la Frontera, Cádiz ve Španělsku. Od roku 1910 učil po 23 let na řádové škole marianistů nuestra Seńora de Pilar v Madridu. Zde se seznámil s profesorem prehistorie Obermaier a rozvíjel svůj zájem o archeologii a odhalování ostatků.

Představení v roce 1933 začali považovat působnost v Madridu za velmi nebezpečnou a bratra Fidelia Fuidio Rodrígueze poslali učit do španělského města Ciudad Real, kde předpokládali dlouhodobý klid. Fidelis zde vyučoval zeměpis, dějepis, francouzštinu a latinu.

Na konci června 1936 byl do Ciudad Real poslán Jezus Hita Miranda (pam. 25. 9.) V červenci vypukla občanská válka a řeholníci museli opustit klášter i školu. Brzy na to přišel sem z Madridu hledat řeholní bratry i rektor školy (Panny Marie Pilar) Karel Erana Guruceta (pam. 18. 9.), který byl dopaden 6. 9. a z trojice zastřelen jako první. Výročí jeho smrti, bývá i společnou památkou. Jezus Hita, ubytovaný v penzionu, byl zastřelen v den svého zatčení a Fidelis Fuidio Rodríguez byl zatčen a uvězněn jen proto, že si červená policie všimla na jeho krku křížku, který nepřestal veřejně nosit. Po prvním zatčení byl prý propuštěn a pak znovu uvězněn a zastřelen v noci na 17. října téhož roku.

Papež Jan Pavel II. všechny tři blahořečil 1. 10. 1995 v Římě s dalšími 42 mučedníky ze španělské občanské války.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Ignatius, ep. Antiochen (107); Osea, propheta ; Rufus et Zosimus (107); martyres Volitani (asi s. III.); Ioannes, eremita in Ægypto (s. IV.); Dulcidius (s. V in.); Florentius, ep. Arausien. (asi 524); Gilbertus,, abbas (1167); Balthasar Ravaschieri de Clavario, abbas (1492); Richardus Gwyn (1584); Petrus a Nativitate beatæ Mariæ Virginis Casani (1647); Iacobus Burin (1794); Maria Natalia a Sancto Ludovico /Iosepha/ Vanot et IV sociæ*: Maria Augustina a Sacro Corde Iesu /Maria Magdalena/ Déjardin*, Maria Laurentina a Sancto Stanislao /Ioanna Regina/ Prin*, Maria Ludovica a Sancto Francisco /Maria Genovefa/ Ducrez*, Maria Ursula et Sancto Bernardino /Hyacintha Augustina Gabriela Bourla* (1794); Contardus Ferrini (1902); Fidelis Fuidio Rodríguez (1936); Raymundus Stephanus Bou Pascual (1936); Tarsilla Córdoba Belda (1936)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.