Světci k nám hovoří...


sv. Robert Southwell

Robertus Southwell

21. února, připomínka
Postavení:mučedník TJ
Úmrtí:1595

ŽIVOTOPIS

Narodil se roku 1561 v Horsham Saint Faith v hrabství Norfolku na východě Anglie do šlechtické rodiny jako osmé dítě. Po zvažování své budoucnosti a dohodě s otcem odešel studovat na území Francie. Zprvu na anglickou kolej v Douai a pak pokračoval na clermortské koleji v Paříži. Když poznal jezuitský řád, rozhodl se ke vstupu do jejich tovaryšstva, ale ve Francii byl pro nízký věk odmítán. Vydal se tedy na pouť do Říma a tam, údajně u sv. Ondřeje, byl přijat 17. 10. 1578. Začal zde noviciát, který dokončil v Tourr v Belgii.

Za studiem filozofie a teologie se vrátil do Říma, aby tam dostudoval a roku 1584 přijal kněžské svěcení. V roce 1586 se společně s o. Jindřichem Gametem Garnet tajně vrátil do své vlasti, kde katolické misionáře v případě jejich objevení čekala smrt.

Robert Southwell působil v Londýně nebo snad i více v okolních obcích. Obtížné bylo, že stále musel, pokud chtěl lidem sloužit, zůstávat v utajení. Dařilo se mu to s Boží pomocí šest let. Žil prý u barona Vauxe z Harrowdenu, u hraběnky Arundell a v různých domech v Londýně. Vynikl mimo jiné jako spisovatel. Pohyboval se v přestrojení, sloužil mše svaté a uděloval svátosti do doby, než byl zrazen Annou Bellamy, která ve vězení přešla k anglikánské církvi. Když jí nabídl mši sv. 20. 6. 1592 v tajné místnosti v domu jejího otce Richarda v Harrow, oznámila to známému lovci kněží Richardovi Topcliffe. Tak se stalo, že tam byl zajat. V Toweru v Londýně byl vězněn po tři roky. Podle záznamů byl 13x mučen, aby ho přiměli vzdát se toho, čím byl – knězem řádu Tovaryšstva Ježíšova. Dne 20. 2. 1595 byl odsouzen za velezradu jako kněz ke kruté popravě v Tyburnu následujícího dne.

Blahořečený byl 15. 12. 1929 papežem Piem XI. a svatořečený 25. 10. 1970 papežem Pavlem VI. ve skupině 40 mučedníků Anglie a Walesu.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Petrus Damiani, ep. Ostien. et doctor Eccl. (1072); Eustatius, ep. Antiochen (ca. 338); Germanus, abbas Grandivallen (asi 667); Thomas Pormort (1592); Robertus Southwell (1595); Balthasar, Antonius et Ignatius Uchibori (1627); Natalis Pinot (1794); Maria Henrica (Anna Catharina); Dominici (1894)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.