Světci k nám hovoří...


sv. Lucie Yi Zhenmei

Lucia Yi Zhenmei

19. února, připomínka
Postavení:mučednice
Úmrtí:1862

ŽIVOTOPIS

Narodila se 17. 1. 1815 v Mainyang (Maj-jang)v provincii Sichuan (S´-čchuan) v Číně jako páté dítě. Její otec byl konvertitou z budhismu a Yi Zhenmei* (I Čen-mej) se ve 12 letech zasvětila Kristu s přijetím jména Lucie. Její rodiče ji však po místním zvyku zasnoubili a proti tomu se ohradila protesty, takže dohody ohledně manželství padly. Lucie se věnovala studiu s úmyslem stát se učitelkou, ale chtěla jí být nejen v profánní nauce, ale i co se týče duchovního života. Katoličtí misionáři ji připravili k výuce katechismu a její život se odvíjel v tichosti mezi domácími úkoly, péčí o nemocné a katechetickým apoštolátem. Jako dospělá se rozhodla přestěhovat se k misijním sestrám, ale z důvodu onemocnění se musela celkem brzy vrátit domů. Přišly výčitky příbuzných a různé hrozby. Biskup z Kweichowu ji pak požádal o vyučování katechismu ve vesnicích vikariátu. Pomáhala také v misijní oblasti pozdějšího mučedníka Jana Petra Néela, vyslaného ze zahraničních misí v Paříži.

Když se rozpoutalo pronásledování, zajali ji vojáci jisté místní sekty, kteří ji dělali dobré návrhy za podmínky, že se zřekne křesťanského náboženství. To rázně odmítla, a proto ji odsoudili ke stětí. Zemřela 19. 2. ve věku 47 let v Kaiyang (Kchaj-jang) v provincii Guizhou (Kuej-čou). Její závažně nemocná neteř Pavla byla prý uzdravena přiložením zkrvavené pokrývky, které se dotýkala hlava její tety Lucie.

Tato mučednice byla blahořečená 2. 5. 1909 a kanonizována 1. 10. 2000 papežem Janem Pavlem II. ve skupině 120 čínských mučedníků. Jejich společná oslava byla stanovena na 9. červenec.

POZNÁMKA

* Čínská jména jsou zde napsána v oficiální čínské transkripci tzv. pinyin a nikoli v české transkripci. Pokud je česká transkripce známa, je v závorce. Na příklad:

„pinyin – Beijing (= česky – Peking). Lucie „pinyin – Yi Zhenmei (= česky – I Čen-mej).

Tato Lucie je připomínána i ve společné památce 9. července.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Quodvultdeus (439 (nebo 454)); martyres in Palæstina monachi et alii sub Alamanduro* (507); Mansuetus, ep. Mediolanen (asi 680); Barbatus (682); Georgius, monachus in Aquitania (asi 877); Proclus de Bisiniano, monachus (asi 970 ); Bonifatius, asceta (1260); Godeschalcus (1184); Conradus Confalonieri de Placentia (1351); Alvarus de Zamora (asi 1430); Elisabeth Picenardi (1468); Lucia Yi Zhenmei (1862); Ioannes Sullivan (1933); Iosephus Zaplata (1945)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.