Světci k nám hovoří...


sv. Lev

Leo, ep. Catanen

20. února, připomínka
Postavení:biskup
Úmrtí:asi 787

ŽIVOTOPIS

Narodil se asi kolem roku 709 v Ravenně v Itálii. Už v mládí rozhodl se stát benediktinským mnichem. Měl touhu po tichu a samotě a odešel do Reggio Calabria na Sicílii. Po nějaké době byl povolán ke službě pastýře věřícím v Katánii. Podle tradice byli někteří z nich ve snu vybídnuti andělem, že právě tohoto mnicha Katánie potřebuje za biskupa. Lev se zpočátku zdráhal. Pro svou pokoru se považoval za nehodného, ale pro velké naléhání lidí z Katánie volbu přijal.

V té době začalo byzantské obrazoborectví. V celé Byzantské říši docházelo až k zuřivému ničení posvátných obrazů a ikony byly považované za znaky modloslužby. Mnozí z těch, kteří se vzepřeli zákazu jejich používání, byli vězněni a nejednou končili na popravišti. Odvážný biskup Lev je charakterizován ponejvíce vztahem k pravdě a vztahem k chudým, kterým pomáhal.

Kvůli úctě k svatým obrazům byzantský guvernér Sicílie nařídil zatčení biskupa Lva. On prý ale odešel hledat útočiště na tyrhénskou stranu ostrova. Pobýval v jeskyních, údajně v lesích poblíž Longi, Sinagry a Rometty, než se mohl opět vrátit na své biskupství a dál s velkou energií vystupoval proti ikonoklastickým zákonům. Po celou dobu byl vyhledáván lidmi, kteří potřebovali pomoc, a Lev ji poskytoval i pomocí zázraků. Proto dostal přezdívku Thaumaturge - Lev Divotvůrce.

K jeho nepřátelům se řadil Heliodorus, který svými kouzly narušoval život ve městě a snažil se zasahovat i do působnosti biskupa. Poté co kouzelník přišel narušovat sloužení mše svaté, byl biskupem veřejně přemožen. Podle legendy, ke které se váže zobrazení vlevo (od Mattea Desiderata), prý oba vešli do ohně, ale kouzelník v něm zůstal. Biskup Lev z Katánie zemřel asi roku 785 nebo 787. Jako první zázrak po jeho smrti je uváděno okamžité uzdravení paní ze Syrakus po doteku biskupova oděvu. V Longi je projevována vděčnost za zázračnou záchranu města při sesuvu země v roce 1885. Jedna z legend mluví o zázračné vodě z jím vyhloubené studně v Romettě. Tam, kde biskup Lev žil, se konají poutní oslavy a průvody.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Hyacintha et Franciscus Marto (Hyacinta 1920 a František 1919); Serapion, m. Alexandriæ sub Decio cum sociis (248); martyres Tyri in Phœnicia (303); Tyrannio et Zenobius (311); Eleutherius, ep. Tornacen (asi 530); Eucherius, ep. Aurelianen (asi 738); Leo, ep. Catanen (asi 787); M. Edelburgis Iuliana Kubitzki (1945); Iulia Stanislao Maria Iosephina Rodzinska (1945)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.