Světci k nám hovoří...


sv. Isidor

Isidorus, m. in Chio

14. května, připomínka
Postavení:mučedník
Úmrtí:s. III.
Patron:námořníků a rytířů
Atributy:vojenská uniforma, palma, meč, jazyk

ŽIVOTOPIS

Pocházel zřejmě z Egypta. Byl vojenským zásobovatelem na ostrově Chios, kam se dostal s alexandrijskou flotilou. Během rukování, nařízeného Deciem, získal významné postavení v Numeriově flotile. Setník Lucio jej udal ze závisti. Isidor po celé delší vyšetřování výmluvně zastával křesťanskou víru. Numério mu proto nechal vyříznout jazyk a odsoudil jej ke stětí hlavy, když před tím na něj pustili býky.

Mučednickou korunu získal 14. 5. asi r. 251 a byl svým přítelem Amoniem důstojně pohřben. U jeho hrobu došlo k mnoha uzdravením. Část jeho relikvií byla v 5. stol. odevzdána Marciánovi k umístění v kapli chrámu sv. Ireneje v Konstantinopoli. Údaje z první pol. 5. stol. jsou považovány za spolehlivé. Tento mučedník Isidor, jehož svátek se dříve připomínal 10. 5., se na některých místech stal populárním patronem a ochráncem podobně jako sv. Jiří.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Matthias, Apostolus (s. I.); Victor et Corona (asi s. III.); Isidorus, m. in Chio (s. III.); Felix et Fortunatus, m. Aquileiæ (s. IV.); Carthagus (638); Erembertus (674); Michael Garico (1863); Maria Dominica Mazzarello (1881); Theodora /Anna Teresia/ Guérin (1856); Maximus, m. in Asia (ca. 250); Pontius, m. Cimelæ (ca. s. III); Iusta et Heredina (s. III/IV); Aprunculus (488); Gallus, ep. Claromontan. (551)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.