Světci k nám hovoří...


sv. Teogenes

Theogenes, m. Hippone

26. ledna, připomínka
Postavení:mučedník
Úmrtí:asi 257

ŽIVOTOPIS

Ve 3. století byl biskupem v Hippo v severní Africe v Numidii v současném Alžírsku. Zpráva v martyrologiu je o něm velmi stručná. Asi v roce 250 se zúčastnil církevního sněmu v Kartágu, na který ho pozval biskup Cyprián (pam. 16. 9.). Anglické stránky catholicsaints.info uvádějí, že za pronásledování císařem Valeriánem bylo s ním umučeno 36 dalších křesťanů, kterým byl duchovním pastýřem. Zpráva v posledním martyrologiu se o nich však nezmiňuje, tedy ani je nevylučuje. Pro ztrátu záznamů vznikl i spor v otázce data smrti těchto dalších mučedníků.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Timotheus et Titus, ep. Creten (s. I); Theogenes, m. Hippone (asi 257); Paula, vidua (404); Xenophon, Maria, Ioannes et Arcadius (s. VI.); Albericus, abbas (1109); Augustinus (Eystein) Erlandssön (1188); Maria de la Dive (1794); Iosephus Gabriel del Rosario Brochero (1914); Michael Kozal (1943); Gabriel Maria /Ioannes Stephanus/ Allegra (1976)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.