Světci k nám hovoří...


sv. Audon /Ouen, Audoeno/

Audœnus

24. srpna, připomínka
Postavení:biskup
Úmrtí:684
Patron:sluchově postižených

ŽIVOTOPIS

Narodil se asi r. 600 v Sansy u Soissons ve Francii do významné křesťanské rodiny. Po patřičném vzdělání se stal kancléřem krále Chlotara II. a v r. 629 i Dagoberta I. Ve 36 letech opustil službu u dvora a šel za duchovním povoláním. Založil opatství Rebais a stal se knězem. Pro svou horlivost a věhlas byl v roce 641 povolán do biskupské služby v Rouenu. Ve své diecézi zakládal kláštery, organizoval misijní činnost a v zemi bojoval proti kupčení s církevními úřady. Setrvával i v pozici rádce královny Bathildy i budoucího vladaře Ebroina.

Po 43 letech vzorné pastýřské služby na biskupském stolci, zemřel v Clichy-la-Garenne v oblasti Paříže. Jeho ostatky byly přeneseny do Rouenu. Nemocní putovali k jeho hrobu a množila se zázračná uzdravení na jeho přímluvu. Zejména neslyšící zde nabývali ztracený sluch. Jeho údajné ostatky se dostaly i do Canterbury, ale ve středověku začala být jejich pravost zpochybňována.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Bartholom, Apostolus ; Audœnus (684); Ioanna Antida Thouret (1826); Æmilia de Vialar (1856); Maria Michaela a Sanctissimo Sacramento Desmaisi (1865); (Maria ab Incarnatione /Maria Vincentia/; Rosal*) (1886); Maximianus Binkiewicz (1942); Ceslaus Jóżwiak, Eduardus Kazmierski (1942); Miroslavus Bulesić (1947); Georgius Limniota (ca. 730); Andreas Fardeau (1794)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.