Světci k nám hovoří...


sv. Michael

sv. Michael

sv. Gabriel

sv. Gabriel

sv. Rafael

sv. Rafael

Tři svatí archandělé

Michael, Gabriel et Raphael

29. září, připomínka

ŽIVOTOPIS

Slavíme svátek tří archandělů, které nám představuje Bible jako ty, kteří stojí před Bohem (Lk 1,19; Tob 12,15).

Povšimněme si jejich jmen a významu slova v hebrejštině.

Michael - "Kdo je jako Bůh?"

Gabriel - "Bůh ukázal svou sílu" (či "Muž Boží")

Rafael - "Bůh uzdravil".

Nevystupují jako ti, kdo své činy připisují pouze sobě, ale dávají za ně jméno Boha, neboť věrně stojí před Jeho tváří a plní svěřené úkoly Jeho jménem.

Společný svátek vyjadřuje přání, aby více vynikla úcta k nim. Vzhledem k tomu, že každý archanděl má určité zvláštní poslání v dějinách spásy a aby bylo možné jejich lepší přestavení, je vedle tohoto společného připomenutí věnována každému archandělu samostatná webová strana.

ŽIVOTOPIS PRO MEDITACI

Katechismus katolické církve v článku 350 říká: "Andělé jsou duchoví tvorové, kteří neustále oslavují Boha a slouží jeho spásným plánům, které má vzhledem k jiným tvorům."

Archandělé představují zástupce těchto čistých duchů a nebeská knížata.

Když se jeden z archandělů představoval Tobiášovi řekl: "Já jsem Rafael, jeden ze sedmi andělů, kteří jsou připraveni, aby vcházeli před Hospodinovu slávu" (Tob 12,15). Přitom číslo 7 se vyskytuje v Bibli jako symbolické, značící plnost. Katechismus nám o andělích říká, že "jsou celým svým bytím Boží služebníci a poslové, stále hledí na tvář Otce a jsou dbalí rozkazů, poslušní na jeho slovo" (viz KKC 329 s odvoláním na Mt 18,10 a Ž 103,20). Připomíná také slova sv. Augustina: "Anděl je název úkolu, ne přirozenosti. Ptáš-li se, jak se nazývá tato přirozenost, je to duch; ptáš-li se, jaký má úkol, je to anděl. Podle toho, co je, je duch, podle toho, co koná, je anděl."

PŘEDSEVZETÍ, MODLITBA

Seznámím se s jednotlivými archanděly na následujících stranách.

Bože, ty od věčnosti moudře určuješ služby andělů i lidí; dej, ať v našem pozemském životě zakoušíme pomoc Tvých svatých andělů, sloužících bez ustání u Tvého trůnu v nebi. Prosíme o to skrze Tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, neboť on s Tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen

(závěrečná modlitba z breviáře)

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Michael, Gabriel et Raphael; Michael, archangelus ; Gabriel, archangelus ; Raphael, archangelus ; Ripsimis, Gaiana et sociæ (s. IV.); Ioannes de Dukla (1484); Franciscus de Paola Castelló y Aleu (1936); Iosephus de Villanova Turis Tormo (1936); Aloysius Monza (1954); Eutychius, ep. Heracleen. (ca. s. III); Fraternus, (post 450) ; Quiriacus (557); Liudwinus (ca. 717); Adelricus (s. X); Mauritius, abbas (1191); Ioannes de Monte Mirabili (1217); Carolus de Blesis (1364); Nicolaus de Furca Palena (1449); Iacobus Mestre Iborra (1936); Paulus Bori Puig et Vincentius Sales Genovés (1936); Darius Hernández Morató (1936)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.