Světci k nám hovoří...


sv. Geremar

Geremarus

30. prosince, připomínka
Postavení:zakladatel klášterů
Úmrtí:asi 658

ŽIVOTOPIS

Narodil se ve Vardes Neuf-Marché, 30 km západně od Beauvais, ve Francii. Po studiích na biskupské škole v Beauvais zastával vysoké funkce na královském dvoře. Za králů Dagoberta i Clovise II. byl údajně v jejich radě nebo úředníkem u dvora. Byl ženatý a mimo syna Amberta měl dvě dcery, které mu velmi brzy zemřely.

Podle rady Audona (pam. 24. 8.), s nímž se znal už u Dagobertova dvora, založil klášter Isle-sur-Epte (dnes Saint-Pierre-Bois). Audon mu také později, jako biskup, udělil kněžské svěcení. Asi v roce 649 prý Audon odešel do kláštera Pental a stal se v něm představeným. Některým mnichům se způsob jeho vedení nelíbil a snažili se ho zbavit. Odešel proto na jiné místo, kde pomáhal lidem, kteří ho pro jeho rady vyhledávali.

Po konzultaci s Audonem založil ještě další nový klášter ve Flaye (dnešní Saint-Germer-de-Flay). Asi tři roky po jeho dostavbě Geremar 30.12. zemřel.

POZNÁMKA

Nejstarší biografie tohoto světce, na kterou je hagiografie odkázaná, byla sestavena až v IX. století a její recenze dělané o tři století později nesou málo uspokojivé závěry, pro které se hovoří o menší historické hodnotě příběhu.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Felix Pp I. (274); Hermes, m. in Mœsia (s. III./IV.); Anysius (asi 406); Perpetuus, ep. Turonen (491); Iucundus (po roce 502); Geremarus (asi 658); Egwinus (717); Rainerius, ep. Furconen. (1077); Rogerius, ep. Cannen. (s. XII); Laurentius, monachus in Sicilia (asi 1162); Margarita Colonna (1280); Eugenia Ravasco, virgo (1900); Ioannes Maria Boccardo (1913)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.