Světci k nám hovoří...


@

Used with permission of The Hagiography Circle

blah. Šebestián Aparicio

Sebastianus Aparicio

25. února, připomínka
Postavení:řeholník OFM
Úmrtí:1600

ŽIVOTOPIS

Pocházel ze španělské Galicie z vesnice La Gudiňa. Od 15 let sloužil na statcích v Salamance a Zafře a také na vinicích v provincii Kadiz. V 31 letech přešel do Mexika a založil si tam povoznictví. Pracoval i jako cestář a pak jako obchodník. Teprve v 60 letech se poprvé oženil, ale záhy ovdověl. Za tři roky to zkusil znovu, ale když mu druhá žena také zemřela, začal uvažovat o duchovní cestě. Svůj majetek věnoval klášteru klarisek a konal u nich službu sakristiána. V 70 letech se rozhodl vstoupit do františkánského řádu a po dvou letech se složením slibů přijal františkánský hábit. Pak byl poslán do Puebla, kde sloužil jako povozník. Žil prostě a rozjímavě, vynikal pokorou a měl blízko k chudým venkovanům. Pro rozhovory s nimi čerpal z knížky: "Kvítky sv. Františka".

Pius VI. jej v roce 1789 blahořečil.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Walburgis (779); Cæsarius, medikus (369); Robertus de Arbrisello (1116); Sebastianus Aparicio (1600); Maria Adeodata (Maria Teresia); Pisani (1855); Nestor, ep. Magyden (ca. 250); Aldetrudis (526); Gerlandus, ep. Agrigentin (1100); Avertanus (asi 1386); Dominicus Lentini (1828)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.