Světci k nám hovoří...


blah. Tomáš Pormort

Thomas Pormort

21. února, připomínka
Postavení:mučedník
Úmrtí:1592

ŽIVOTOPIS

Narodil se kolem roku 1592 v Little Limber v Anglii rodičům Řehořovi a Anně. Absolvoval studium na Trinity College v Cambridge a potom odešel do zahraničí, aby se věnoval studijní přípravě na kněžství. Nejprve v Remeši ve Francii a pak na anglické vysoké škole v Římě. Tam už v roce 1582 přijal v Lateránské bazilice kněžské svěcení.

V Římě zůstal do března 1588 a pak ještě sloužil u Owena Lewise, biskupa z Cassana, v Neapolském království. Po nějaké době byl poslán nejprve do Milána a potom teprve do Anglie.

V Londýně se spřátelil se Saint Robertem Southwellem. Z důvodů pronásledování používal tři různá jména: Whitgift, Meres a Price, aby maskoval svou identitu. Ve farnosti sv. Řehoře žil nějakou dobu s obchodníkem Johnem Barwysem. Pak se našel zrádce z blízkých spolubratrů, kněz William Teddera, který byl jeho spolužákem na anglické koleji v Římě. V červenci 1591 byl Tomáš Pormort zatčen na základě svědectví tohoto odpadlíka, ale podařilo se mu uprchnout. Byl však v září znovu chycen, uvězněn a mučen v domě krutého Topcliffa, „lovce kněží“, který byl vybaven ilegální mučírnou pro vyslýchání zadržených kněží. Dne 8. 2. 1592 za vlády Alžběty I. byl nad Tomášem Pormortem a Johnem Barwysem vynesen rozsudek k smrti. Barwys byl pak omilostněn a Tomáš popraven před kostelem sv. Pavla v Londýně.

Blahořečený byl 22. 11. 1987 spolu s Jiřím Haydockem a dalšími 83 anglickými mučedníky.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Petrus Damiani, ep. Ostien. et doctor Eccl. (1072); Eustatius, ep. Antiochen (ca. 338); Germanus, abbas Grandivallen (asi 667); Thomas Pormort (1592); Robertus Southwell (1595); Balthasar, Antonius et Ignatius Uchibori (1627); Natalis Pinot (1794); Maria Henrica (Anna Catharina); Dominici (1894)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.