Světci k nám hovoří...


sv. Modesta

Modesta, abbatissa

4. listopadu, připomínka
Postavení:abatyše
Úmrtí:s. VII.

ŽIVOTOPIS

Pocházela z Německa, kde se narodila kolem r. 600. Jako mladá dívka vstoupila do benediktinského kláštera v trevírském Oerenu a už zde zůstala. Zvláštním způsobem žila v duchovním přátelství se sv. Gertrudou v Nivelles (pam. 17. 3.). S touto abatyší z belgického území se Modesta nikdy za jejího života nesetkala. Až v den své smrti v r. 659 se jí Gertruda zjevila, aby jí řekla, že zemřela. Druhého dne přijel do kláštera biskup Clodolf z Met a Modestě popsal vzhled Gertrudy, kterou dobře znal. Z jeho slov byla Modesta utvrzena, že šlo skutečně o Gertrudu a biskupa zároveň informovala, že se jí Matka Gertruda zjevila a ohlásila svoji smrt, což on nemohl ještě vědět. Teprve dodatečně se potvrdilo, že doba úmrtí Gertrudy souhlasila se zjevením. V této souvislosti se Modesta stala známou. Udává se, že byla v Trevíru abatyší před sv. Irmínou (pam. 24. 12.).

Ostatky Modesty byly uchovávány v Oerenu v kostele svaté Irminy do roku 1770. Kvůli jeho zničení byly pravděpodobně přemístěny, současně s ostatními (neodděleně od nich), do kostela sv. Matěje.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Carolus Borromeo (1584); Vitalis et Agricola, m. Bononiæ (304); Nicandrus et Hermes (asi s. IV.); s. IV. in.; Amantius, ep. Ruthenen (s. V.); Perpetuus, ep. Traiecten (asi 620); Modesta, abbatissa (s. VII.); Emericus seu Henricus, filius s. Stephani regis Hungariæ (1031); Helena Enselmini (1231/1242); Felix de Valois (s. XIII.); Francisca de Ambosia (1485); Teresa /Maria Ludovica/ Manganiello (1876)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.